Connect with us

OSTALO

Pet najskupljih namirnica na svijetu

Objavljeno

 


Gurmani širom sveta vole da isprobaju ekskluzivne i retke namirnice, sastojke i začine. Ako i vi volite da eksperimentišete, a možete sebi to da priuštite, ovaj spisak će vam svakako pomoći.

1. Šafran

Šafran je skuplji i od zlata, i to zbog toga što je proces žetve vrlo intenzivan. Šafran je suva, stamena biljka. Svaka sadnica ima svega tri stabla i svako stablo mora biti obrano rukom i osušena na vazduhu. Potrebna je ogromna količina cvjetova – sadnice na zemlji veličine fudbalskog terena, da bi se proizvelo pola kilograma suvog začina i otprilike 40 sati rada da se uberu svi cvjetovi.
Šafran se prodaje u vrlo malim količinama, jer je začin sam po sebi vrlo jak i dovoljne su mrvice da bi se osjetio ukus. Top šafran je španski „coupe grade“ – 2 grama se prodaje za 20 dolara.

2. Havajska „kona nigari“ voda

Najskuplja voda na svijetu dolazi iz dubine od 610 metara ispod okeana kod Havaja. Zato što je voda uzeta sa toliko velike dubine, nije zagađena i vjeruje se da pomaže u mršavljenju i izgledu kože. Ova voda je vrlo popularna u Japanu i 750 ml košta 402 dolara.

3. Bijeli italijanski tartufi

Reklama

Beli tartufi su vrlo skupi što su rijetki. I jedino su dostupni tokom nekih mjeseci u godini i to u jednom dijelu Italije. Nalaze ih posebno istrenirane svinje i psi. Pola kilograma košta i do 2000 dolara.

4. „Wagyu“ govedina

„Wagyu“ govedina dolazi iz Japana. Ta goveda u Japanu imaju masnoću koja se topi na niskim temperaturama, što meso čini vrlo sočnim. Pola kilograma košta oko 100 dolara.

5. Almas kavijar

Kavijar je oduvijek bio simbol luksuza, ali je beluga kavijar posljednjih godina još skuplji nego što je bio, jer je jesetra ugrožena vrsta.

Najskuplji kavijar na svijetu je rijetki, iranski Almas kavijar – skoro bezbojni kavijar koji se pravi od sto godina stare albino jesetre iz Kaspijskog mora.

Reklama

Almas kavijar se prodaje u pozlaćenim kutijama i kilogram košta 25 000 dolara.

 

Izvor: BIZLife

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu