Connect with us

TRŽIŠTA

Njemački izvoz u Iran skočio za 85 odsto u oktobru

Objavljeno

 


Iran

Njemački izvoz u Iran značajno je porastao u oktobru, samo mjesec dana prije obnavljanja američkih sankcija Islamskoj Republici, pokazali su podaci u koje je Rojters imao uvid.


Vrijednost njemačke robe izvezene u Iran dostigla je skoro 400 miliona evra u oktobru, što je na godišnjem nivou rast od 85 odsto i najveći mjesečni obim izvoza od 2009. godine, prema podacima njemačke Federalne kancelarije za statistiku.

Američki predsjednik Donald Tramp je 5. novembra obnovio sankcije Teheranu, nakon što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i svjetskim silama. On je tada rekao da sankcije imaju za cilj da nanesu štetu iranskoj ekonomiji, zavisnoj od nafte, i da natjeraju Teheran da odustane od nuklearnih ambicija i programa balističkih raketa.

Rojters navodi da oko 1.000 njemačkih malih i srednjih preduzeća ima poslovne veze sa Iranom, gdje su osnovale i 130 svojih ogranaka.
Polovinu izvoza njemačkih proizvoda u Iran čine hemikalije, dok na mašine i opremu za postrojenja otpada jedna trećina, saopštila je Njemačko-iranska privredna komora.

Takođe se navodi da mala i srednja preduzeća iz Njemačke vjeruju da je cilj američkih sankcija da ugroze velike projekte u ključnim sektorima, kao što su bankarstvo, osiguranje i telekomunikacije.

Iz tog razloga, Komora procijenjuje da će njemački izvoz u Iran nastaviti da raste, budući da je za deset mjeseci ove godine porastao za četiri odsto na 2,4 milijarde evra.

Reklama

 

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu