Connect with us

TRŽIŠTA

EU produžuje restrikcije na uvoz čelika do 2021. godine

Objavljeno

 


Uvoz i izvoz

Evropska komisija je potvrdila da je u petak obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju o svojoj namjeri da uvede trajna ograničenja na uvoz čelika do 16. jula 2021. godine.

Nakon uvođenja viših tarifa na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjenim Državama prošle godine, Evropska unija je također odlučila povećati carine na brojne proizvode od čelika, za koje se očekuje da će je zaštititi od trgovinske diverzije izazvane američkim mjerama.

Nakon interne istrage, Evropska komisija je nametnula privremena ograničenja na uvoz čelika za period od dvjesto dana, što je krajnji rok koji se završava početkom ove godine. EK sada smatra da bi restriktivne mjere trebale biti provedene do 16. jula 2021. godine.

Nova pravila će se važiti „erga omnes“, odnosno na uvoz iz svih sredina i odnose se na 26 kategorija proizvoda od čelika.

Na uvoz ovih proizvoda od čelika primjenjivat će se carina od 25% nakon što zemlja uvoznica postigne stopu „tradicionalnog protoka“. Tradicionalni tokovi uvoza iz određene zemlje u EU izračunavaju se na osnovu prosjeka uvoza iz posljednje tri godine.

Reklama

BiH je već upozorila da će njena industrija čelika biti teško pogođena takvim ograničenjima, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa tim povodom bio je i u posjeti Briselu.

Evropska komisija je objasnila kroz izjavu da će glavni dobavljači čelika primati „individualne kvote“ na osnovu svog „istorijskog uvoza“, ali bez detalja o tome o kojim zemljama se radi.

Predložene kvote bi sada trebale biti odobrene od zemalja članica EU do sredine ovog mjeseca. Ako bude usvojene, onr će stupiti na snagu početkom februara.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu