Connect with us

OSTALO

Samsungov telefon na preklop koji napajaju dvije baterije

Objavljeno

 


Prošlog mjeseca sajt LetsGoDigital je objavio ekskluzivni izvještaj o istraživanju tržišta agencije za istraživanje CGS-CIMB, koji se odnosi na potencijal tržišta savitljivih telefona za period od 2019. do 2022. godine.

Kao dio izvještaja, južnokorejska agencija je dobila informacije od direktnih dobavljača da Samsung Galaxy Fold dolazi sa dvije baterije, po jednom u svakom kućištu.

Novoobjavljeni patent pokazuje moguće funkcionisanje ove dvostruke baterije.

Kompanija Samsung Electronics podnijela je zahtjev za patent koji koristi “metod za kontrolu većeg broja baterija i elektronskih uređaja”, objavljen 3. januara 2019. godine.

Reklama

Patent opisuje Samsungov savitljivi smartfon sa dvije baterije. Obje su opremljene zasebnim kolom za punjenje. Oba su međusobno povezana pomoću strujnog kontrolnog kola. Pored toga, primijenjen je i prekidač.

Na taj način se razlike u naponu između baterije 1 i baterije 2 mogu efikasno kontrolisati. Kapacitet i impedancija baterije mogu se razlikovati. Baterije se mogu puniti i bežično i preko kabla.

Procesor određuje koja baterija ima najviši nivo snage, a fleksibilni pametni telefon koristi bateriju sa najviše energije.

Isti sistem važi i za punjenje, a baterija sa najmanjom snagom će se prvo puniti. Kada temperatura jedne baterije postane previsoka, druga baterija će se automatski koristiti.

Zanimljivo je da ovaj patent opet govori o holografskom prikazu.

Prošlog mjeseca LetsGoDigital je prijavio postojanje patenta za Samsung 3D hologramski telefon, gdje je moguće projektovati holografske slike u vazduhu. Slična funkcija je takođe opisana u novom patentu.

Reklama

Opis patenta ne daje nikakve informacije o kapacitetu baterije. Prema istraživačkom izvještaju CGS-CIMB Research, Galaxy Fold će imati ukupan kapacitet baterije od 5.000mAh do 6.000mAh.

Uređaj bi trebalo da košta oko 1.800 dolara.

 

Izvor: Bankar.me

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu