Connect with us

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate.

Svima nam se to dogodilo bar jednom. Podesili smo lozinku za logovanje u pametni telefon i – zaboravili je.

Možda je u pitanju novi telefon i nova lozinka koju ste na brzinu podesili ili stari telefon koji je stajao negdje u ladici, a sad ste se sjetili da na njemu imate neke podatke koji su vam potrebni.

Bez obzira na to šta se dogodilo, ne očajavajte. Nije sve izgubljeno, pogotovo ako imate Android telefon. Postoji način da dođete do podataka na telefonu i bez lozinke.

Alternativni načini otključavanja

Prvo provjerite da li postoje alternativni načini otključavanja. Pametni telefoni danas nude mogućnost otključavanja pomoću otiska prsta, prepoznavanja lica, lozinke i PIN-a. Ako ste zaboravili PIN, možda možete da ga otključate otiskom prsta? Možda je dodato lice nekog od članova porodice?

Povežite ga na računar

Neki Android telefoni omogućiće vam pristup podacima ako povežete telefon na računar. Za to će vam biti dovoljan USB kabl poput onog kojim se uređaj puni.

Ali da li će to funkcionisati, zavisi od više parametara. Od verzije Androida, preko modela uređaja, posebnog programa za upravljanje podacima koji je bilo potrebno instalirati ranije pa do same verzije Windowsa koji se koristi.

Pokušajte da spojite uređaj s računarom i provjerite da li vam nudi opciju prebacivanja dokumenata ili fotografija na računar. Ako nudi, spasite što se spasiti može. Ako ne nudi, žao nam je. Isprobajte neki drugi način za otključavanje uređaja.

Starije modele otključajte uz Google recovery

Ako je u pitanju stariji telefon, možete da pokušate da povratite pristup pomoću Google recovery. Ovaj metod otključavanja poništiće podešenu lozinku, ali neće obrisati podatke na uređaju.

Za uređaje koji koriste Android 4.4 ili stariji, dovoljno je unijeti pogrešnu lozinku pet puta uzastopno. Nakon posljednjeg pogrešnog unosa, na dnu ekrana pojaviće se opcija „Forgot pattern“. Dovoljno je kliknuti na tu opciju i unijeti vaše podatke za pristup Googleu. Nakon toga uređaj će se otključati i zatražiće od vas da kreirate novu lozinku.

Novije modele otključajte pomoću Find My Device

Uređaji koji koriste Android 5 i noviji imaju dodatnu sigurnosnu opciju koja vlasnicima omogućuje lakše pronalaženje (ali i otključavanje) uređaja. Problem je samo što ta opcija mora biti aktivirana na samom uređaju. Ako nije, žao nam je.

S druge strane, ako vam je opcija Find My Device uključena (a to možete provjeriti u podešavanjima telefona), dovoljno je ulogovati se na računaru u stranicu Find My Device. Biće vam potreban vaš Google nalog i lozinka. S liste uređaja koji su registrovani na taj nalog odaberite telefon koji želite. Na karti ćete moći da vidite gdje se telefon nalazi, da ga zaključate (iako to u ovom slučaju nije potrebno), ali i da obrišete podatke.

Iako to možda nije najbolja opcija ako želite da dođete do nekih podataka sa tog uređaja, može biti dobro rješenje ako uređaj želite da poklonite, zamijenite za novi u prodavnici ili da ga prodate. Podsjećamo da ćete na ovaj način ostati bez podatka koji su na uređaju, a on će se vratiti na fabrička podešavanja.

Otključavanje pomoću vraćanja na fabrička podešavanja

Ovo je opcija koju bitrebalo da isprobate posljednju, jer znači da ćete ostati bez ličnih podataka koji su uskladišteni na tom telefonu. Povratak na fabrička podešavanja moguće je odraditi pritiskom kombinacije tastera na telefonu, a koji su tasteri u pitanju zavisi od proizvođača i modela telefona.

Ako ste među onima koji su podesili redovna ažuriranja i stvaranje bezbjedne kopije podataka u oblaku (najčešće kao Google backup), izgubićete minimalnu količinu podataka. Ako niste, pripremite se na gubitak svega.

Samsung ima sopstvenu verziju Find My Device

Korisnici Samsung uređaja mogu da pokušaju sa Samsungovom opcijom Find My Mobile. Kako bi to uradili, potrebno je da se uloguju na Samsungovu stranicu Find My Mobile sa svojim korisničkim podacima i odaberu uređaj koji je povezan s njihovim nalogom, a koji je potrebno otključati.

Nakon toga, dovoljno je da se odabere opcija Unlock/Otključaj i uređaj će se otključati i od vas će zatražiti podešavanje nove lozinke, prenosi B92.

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Mask počeo sa rezovima, trojici šefova Twittera već dao otkaz

Objavljeno

 

Ilon Mask, nakon što je kupio Twitter za 44 milijarde dolara, odmah je počeo sa rezovima i uručio je otkaz trojici vrlo bitnih ljudi u ovoj kompaniji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.