Connect with us

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 


Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate.

Svima nam se to dogodilo bar jednom. Podesili smo lozinku za logovanje u pametni telefon i – zaboravili je.

Možda je u pitanju novi telefon i nova lozinka koju ste na brzinu podesili ili stari telefon koji je stajao negdje u ladici, a sad ste se sjetili da na njemu imate neke podatke koji su vam potrebni.

Bez obzira na to šta se dogodilo, ne očajavajte. Nije sve izgubljeno, pogotovo ako imate Android telefon. Postoji način da dođete do podataka na telefonu i bez lozinke.

Alternativni načini otključavanja

Prvo provjerite da li postoje alternativni načini otključavanja. Pametni telefoni danas nude mogućnost otključavanja pomoću otiska prsta, prepoznavanja lica, lozinke i PIN-a. Ako ste zaboravili PIN, možda možete da ga otključate otiskom prsta? Možda je dodato lice nekog od članova porodice?

Reklama

Povežite ga na računar

Neki Android telefoni omogućiće vam pristup podacima ako povežete telefon na računar. Za to će vam biti dovoljan USB kabl poput onog kojim se uređaj puni.

Ali da li će to funkcionisati, zavisi od više parametara. Od verzije Androida, preko modela uređaja, posebnog programa za upravljanje podacima koji je bilo potrebno instalirati ranije pa do same verzije Windowsa koji se koristi.

Pokušajte da spojite uređaj s računarom i provjerite da li vam nudi opciju prebacivanja dokumenata ili fotografija na računar. Ako nudi, spasite što se spasiti može. Ako ne nudi, žao nam je. Isprobajte neki drugi način za otključavanje uređaja.

Starije modele otključajte uz Google recovery

Ako je u pitanju stariji telefon, možete da pokušate da povratite pristup pomoću Google recovery. Ovaj metod otključavanja poništiće podešenu lozinku, ali neće obrisati podatke na uređaju.

Reklama

Za uređaje koji koriste Android 4.4 ili stariji, dovoljno je unijeti pogrešnu lozinku pet puta uzastopno. Nakon posljednjeg pogrešnog unosa, na dnu ekrana pojaviće se opcija „Forgot pattern“. Dovoljno je kliknuti na tu opciju i unijeti vaše podatke za pristup Googleu. Nakon toga uređaj će se otključati i zatražiće od vas da kreirate novu lozinku.

Novije modele otključajte pomoću Find My Device

Uređaji koji koriste Android 5 i noviji imaju dodatnu sigurnosnu opciju koja vlasnicima omogućuje lakše pronalaženje (ali i otključavanje) uređaja. Problem je samo što ta opcija mora biti aktivirana na samom uređaju. Ako nije, žao nam je.

S druge strane, ako vam je opcija Find My Device uključena (a to možete provjeriti u podešavanjima telefona), dovoljno je ulogovati se na računaru u stranicu Find My Device. Biće vam potreban vaš Google nalog i lozinka. S liste uređaja koji su registrovani na taj nalog odaberite telefon koji želite. Na karti ćete moći da vidite gdje se telefon nalazi, da ga zaključate (iako to u ovom slučaju nije potrebno), ali i da obrišete podatke.

Iako to možda nije najbolja opcija ako želite da dođete do nekih podataka sa tog uređaja, može biti dobro rješenje ako uređaj želite da poklonite, zamijenite za novi u prodavnici ili da ga prodate. Podsjećamo da ćete na ovaj način ostati bez podatka koji su na uređaju, a on će se vratiti na fabrička podešavanja.

Otključavanje pomoću vraćanja na fabrička podešavanja

Reklama

Ovo je opcija koju bitrebalo da isprobate posljednju, jer znači da ćete ostati bez ličnih podataka koji su uskladišteni na tom telefonu. Povratak na fabrička podešavanja moguće je odraditi pritiskom kombinacije tastera na telefonu, a koji su tasteri u pitanju zavisi od proizvođača i modela telefona.

Ako ste među onima koji su podesili redovna ažuriranja i stvaranje bezbjedne kopije podataka u oblaku (najčešće kao Google backup), izgubićete minimalnu količinu podataka. Ako niste, pripremite se na gubitak svega.

Samsung ima sopstvenu verziju Find My Device

Korisnici Samsung uređaja mogu da pokušaju sa Samsungovom opcijom Find My Mobile. Kako bi to uradili, potrebno je da se uloguju na Samsungovu stranicu Find My Mobile sa svojim korisničkim podacima i odaberu uređaj koji je povezan s njihovim nalogom, a koji je potrebno otključati.

Nakon toga, dovoljno je da se odabere opcija Unlock/Otključaj i uređaj će se otključati i od vas će zatražiti podešavanje nove lozinke, prenosi B92.

Reklama

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu