Connect with us

PRAVO

Registracija firmi bez notara bila bi greška

Objavljeno

 


Notari

Nacrtom zakona o privrednim društvima, koji je usvojen na posljednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, iz postupka osnivanja i registracije jednoličnih društava s ograničenom odgovornošću „izbačeni“ su notari, što je suprotno EU direktivama i praksama u evropskim zemljama, a ukoliko to ostane na snazi, Republika Srpska bila bi izuzetak i u regionu.

Cilj izmjena ovih zakona je online registracija preduzeća, što je, kako ističu mnogi, pohvalno i neophodno. Međutim, trebalo bi voditi računa i o pravnoj sigurnosti i onemogućiti bilo kakve zloupotrebe.

„Još jednom ćemo razmotriti odredbe nacrta tog zakona, razgovarati s Notarskom komorom i u finalu doći do konačnog stava. Svakako mislim da je od nacrta do formulisanja prijedloga zakona neophodno razgovarati i upravo cijeneći evropske prakse doći do konačnog rješenja“, rekao je za „Nezavisne“ Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Inače, Nacrtom zakona o privrednim društvima precizirano je da se osnivački akt privrednog društva notarski obrađuje, osim kod jednočlanog društva s ograničenom odgovornošću (DOO). Međutim, kako kažu notari, u RS se upravo u više od 90 odsto slučajeva osnivaju upravo takva jednočlana DOO preduzeća, za koja, ukoliko zakon ostane kao u nacrtu, neće biti potrebno da se notarski obrađuju.

I sami privrednici kažu da ne bi bilo u redu da se osnivanje DOO odvija mimo nekoga ko će garantovati za validnost isprava neophodnih za proces registracije preduzeća.

Reklama

„Privredna komora Republike Srpske zalaže se za što lakše i što jefitinije osnivanje preduzeća i moramo ići u pravcu digitalizacije. Međutim, moramo voditi računa i o pravnoj sigurnosti. S ozbirom na to da je zakon usvojen u nacrtu, kroz stručnu raspravu treba doći do najboljeg rješenja“, rekao je za „Nezavisne“ Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

U Notarskoj komori Republike Srpske kažu da je od uvođenja jedinstvenog informacionog sistema od 15. februara 2015. godine do februara ove godine samo u Okružnom sudu u Banjaluci osnovano 1.775 poslovnih subjekata, od čega je oko 1.500 DOO. Kako kažu, cijena notarske usluge u postupku osnivanja privrednih društava i ovjera potpisa na ispravama najniža je u regionu i iznosi 5,8 KM, dok je cijena sastavljanja odluke o osnivanju 112 KM.

„Sve notarske, a posebno notarski obrađene isprave, imaju svojstvo javne isprave, tako da svi organi vlasti, kao i sudovi, polaze od pretpostavke o tačnosti podataka u takvim ispravama i kao takve one imaju posebnu dokaznu snagu. U suprotnom, ako bi registracija jednočlanih DOO bila povjerena trećim licima, vratili bismo se na situaciju od prije 11 godina, kada smo imali nesređenu situaciju u oblasti osnivanja privrednih društava i bili bismo izuzetak u regionu i Evropi“, rekla je Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore RS, za „Nezavisne“, dodajući da je digitalizacija proces koji se ne može i ne treba zaobići kod registracije poslovnih subjekata, ali da bi notari zbog pravne sigurnosti i javnog interesa trebalo da ostanu u tom poslu.

 

Izvor: Nezavisne novine

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu