Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Elastično radno vrijeme

Objavljeno

 


kompliment posao biznis ljudi

Fleksibilno radno vrijeme podrazumeva da je vreme dolaska i odlaska s posla klizno, što znači da nije strogo određeno već postoji određeni vremenski raspon u okviru koga se stiže na posao. Međutim, fleksibilno radno vreme podrazumeva i druge oblike fleksibilnosti, kao i vremenski interval kada svi moraju biti na poslu, a to je udarno radno vrijeme.

Različiti oblici fleksibilnosti

– fleksibilan početak radnog vremena – unutar određenog vremenskog raspona
– fleksibilna dužina trajanja radnog dana – pod uslovom da se do kraja radne nedelje ostvari puno radno vreme od 40 radnih sati
– fleksibilna dužina trajanja radne nedelje – pod uslovom da se u periodu od dve radne nedelje ispuni puno radno vrijeme u trajanju od 80 radnih sati.

Kompresovani tj. sabijeni rasporedi rada

Ovi oblici fleksibilnog radnog vremena se odnose na prilagođavanje dužine trajanja radne nedelje i to kroz sledeće modele:

  • 4/10 ili 4/40 – zaposleni rade 10 sati dnevno, četiri dana u nedelji, a jedan dan imaju slobodno i najčešće je to petak ili ponedeljak,
  • 9/80 – zaposleni rade devet sati dnevno u toku osam radnih dana i osam sati u toku jednog radnog dana u periodu od dve radne nedelje i dobijaju jedan slobodan dan za dve radne nedelje, obično je to petak ili ponedeljak,
  • 4,5 radna nedelja – tokom radne nedelje zaposleni rade četiri radna dana devetočasovno radno vreme, a jedan radni dan polovinu radnog vremena, odnosno četvoročasovno radno vreme i najčešće je to petak.

Zašto zaposleni vole fleksibilne rasporede rada?

  • Daje im mogućnost da rade u vremenskom rasponu koji im najviše odgovara
  • Daje im ličnu kontrolu nad rasporedom rada
  • Ostavlja im dovoljno prostora za obavljanje ličnih poslova
  • Omogućava im da usklade raspored rada sa ličnim potrebama
  • Omogućava im da izbJegnu saobraćajnu gužvu i da ne kasne na posao
  • Smanjuje stres
  • Povećava zadovoljstvo poslom.

Zašto poslodavci nude fleksibilne rasporede rada?

– Produžavaju radno vrIJeme za rad sa strankama
– Stiču mogućnost rada sa onima koji su u različitim vremenskim zonama
– Obezbeđuju dodatnu povlasticu za zaposlene
– Smanjuju premor i odsustvovanje sa posla (odlazak radnika i potrebe zapošljavanja novih)
– Povećavaju mogućnost privlačenja novih zaposlenih kroz pogodnost fleksibilnog radnog vremena
– Poboljšavaju produktivnost i moral.

Mogući problemi

U situaciji kada nije moguće ponuditi svim zaposlenima pogodnosti korišćenja elastičnog radnog vremena to može da dovede do sukoba među zaposlenima, što će rezultirati lošijim međuljudskim odnosima, padom radnog morala i produktivnosti.

U toj situaciji naročito treba biti oprezan pri određivanju toga koji zaposleni imaju pravo da koriste ovu pogodnost. Ukoliko se ovo pravo uvodi samo za zaposlene sa malom djecom to može da djeluje nepravedno za one koji nemaju djecu ili čija su djeca već odrasla, pogotovo ako se od njih istovremeno zahtijeva i da pokrivaju one koji koriste datu povlasticu kada su odsutni.

Takođe, u situaciji korišćenja elastičnog radnog vremena obavljanje zajedničkih sastanaka može da bude komplikovanije nego da svi rade standardno radno vrijeme.

Reklama

 

Izvor: mojtim.com

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu