Connect with us

NAUKA

Kako boravak u prirodi pomaže u borbi protiv stresa?

Objavljeno

 


Nikoga, a naročito ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Nauka se u potpunosti slaže.

Urbanizacija je u svom osnovnom obliku donijela pregršt bolesti izazvanih stresom. Nikoga, a naročito ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Međutim, to više nije samo naša intuitivna procena.

Jedna studija je našla direktnu vezu između količine drveća na ulicama, i nivoa smanjenja stresa.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ilinoisu uključilo je 160 individua koje su prvobitno bile izložene testu koji indukuje stres. Nakon toga, puštan im je jedan od ukupno deset trodimenzionalnih filmova koji su sadržali ulične scene sa različitom gustinom drvoreda. Na kraju, ispitanici su ispunjavali upitnik na osnovu kog je mereno na kakav način su date scene uticale na nivo njihovog smanjenja stresa.

Kao što možemo očekivati, rezultat je pokazao da što smo više izloženi drveću, brže ćemo se oporavljati od stresa. Nalaz studije nije odstupio ni pri uzimanju u obzir pola, godina i stresa sa kojim su učesnici ispitivanja došli na ispitivanje.

Autori studije su poručili da bi drvoredi u lokalnim zajednicama dramatično uticali na smanjene nivoe stresa, kao i da nam je svako pojedinačno drvo važno.

Reklama

Međutim, dok je navedena studija bazirana na svedočenju ispitanika i njihovoj ličnoj procjeni, jedno laboratorijsko istraživanje je pokazalo slične rezultate na nešto drugačiji način.

Na Institutu za istraživanje zdravlja u Amsterdamu, naučnici su ispitanicima, nakon indukovanja stresa, prosto pokazivali fotografije zelenila. Simultano, rađen im je elektrokardiogram koji je mjerio psihološke markere stresa.

Kada su učesnici gledali slike zelenila – ne čak ni u prirodnom okruženju, već gradskom, bez naročitih estetskih karakteristika – njihovi nivoi stresa su bili u padu. Ispostavlja se da držanje fotografija prirode, ili naprosto – bilo kakvog zelenila, na radnom stolu i u ranom okruženju može značajno pomoći kod stresnih situacija.

 

Izvor: Kosmodrom

Reklama

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu