Connect with us

TRŽIŠTA

Hrvatska dobila još jedan zaštićeni proizvod – „Pašku so“

Objavljeno

 


Paška so

„Paška so“ novi je proizvod iz Hrvatske upisan u registar zaštićenih oznaka autentičnosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla, objavila je Evropska komisija, a prenosi hrvatski tportal.

Zaštita naziva „Paška so“ obuhvata dva proizvoda – sitnu morsku so i „solni cvijet“. „Paška so“ je sitna nemljevena morska so dobijena iz morske vode Paškog zaliva kontinuiranim ulivanjem u sistem bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na istoimenom ostrvu, a „solni cvijet“ je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli i ima blago slatkasti ukus.

Solana Pag smještena je na izolovanom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne delatnosti, a morska voda u Paškom zalivu ima vrlo niske vrijednosti teških metala, znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more. Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv zaštićen kao zaštićena oznaka autentičnosti ili zaštićena oznaka geografskog porijekla na nivou EU.

 

Izvor: Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu