Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Kako se započeti uspješan biznis od nule

Objavljeno

 


Ukoliko smatrate da imate odličnu poslovnu ideju, već ste u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju. Najuspješniji biznis moguli takođe su pokretali svoje, sada uspješne kompanije od nule, oslanjajući se na svoja znanja i vještine.

Da biste uspjeli u biznisu, morate da posjedujete izuzetna znanja, da budete u potpunosti posvećeni svojoj ideji i spremni na mnogo neprospavanih noći. Svako ko je uspio reći će vam da se početni trud višestruko isplati, zato ne klonite duhom, već napravite dobar plan u skladu sa savjetima koje vam predstavljamo.

1. Morate definisati šta želite da radite

Ukoliko mislite da krenete sa samostalnim poslom samo da biste zaradili novac, nećete daleko stići. Ukoliko vam je to jedini motiv i ako razvijate posao koji vas ne privlači, teško ćete uspjeti da ostvarite cilj. Iz tog razloga je važno da prije nego što krenete u ozbiljne pripreme, definišete šta je to što vas ispunjava i što zaista želite da radite.

Razmislite dobro šta ste to oduvijek voljeli da radite, a niste imali priliku da se time bavite. Kada definišete šta vam najbolje leži, sljedeći korak je da steknete vještine i znanja kako biste uspješno obavljali posao kojim želite da se bavite. Učenjem od iskusnih i uspješnih preduzetnika znaćete kako da izbjegnete greške koje mogu biti pogubne za jedan biznis, bez obzira na to da li ste se odlučili za oblasti kao što su menadžment prodaje, berzansko poslovanje, investicioni menadžment imarketing ili nešto drugo.

2. Ponudite proizvod koji se traži na tržištu

Reklama

Prije samog osnivanja kompanija i pokretanja biznisa, potrebno je istražiti tržište kako bi se ustanovilo šta je to što interesuje potrošače. Vaš proizvod može da bude savršen, ali ako nema zainteresovanog kupca, nećete postići značajniji uspjeh, već, naprotiv, rizikujete brz bankrot.

Sa novim tehnologijama tržište možete istražiti „iz fotelje”. Pretražite Google koristeći ključne reči koje su u vezi sa oblašću poslovanja koja vas interesuje. Ukoliko vam se učini da ima previše konkurencije, nemojte da se obeshrabrite – to samo znači da je oblast veoma isplativa. U tom slučaju, na vama je da prezentujete svoj proizvod na najbolji mogući način, koji će biti originalan i privući kupce, kojih očigledno ima.

3. Ciljevi koje ćete postaviti moraju biti realni

Pri pokretanju biznisa postavite sebi realistične, dostižne kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ukoliko se ispostavi da je ljestvica postavljena prenisko ili previsoko, modifikujte svoja očekivanja kako biste uvijek pred sobom imali cilj kojem stremite. Na ovaj način ćete uvijek znati čemu težite kako bi vaše poslovanje konstantno napredovalo.

Pretjerano opuštanje može da dovede do gubljenja teško zarađenih pozicija na tržištu, dok nerealne ambicije mogu da vas dovedu do bankrotstva. Nakon što postavite ciljeve, kreirajte korake koji će vas dovesti do željenih rezultata. Male pobjede će dovesti do velikih, a kada to postignete, znaćete da je vrijeme za veće ambicije.

4. Fondovi nude podsticaj za započinjanje biznisa

Reklama

Svakom početniku je potrebna pomoć kako bi došao do početnog kapitala, bez obzira na to da li želite da budete mali preduzetnik ili da osnujete veliku kompaniju. Sa dobro osmišljenim biznis planom možete konkurisati za bespovratna sredstva na konkursima državnih fondova, ali i onih iz inostranstva. Najvažnije je da imate dobru osnovu i realan biznis plan koji ćete moći da ostvarite.

Dobijanjem bespovratnih sredstava (ili kredita sa povoljnom kamatom) lakše ćete ostvariti željene ciljeve sa mnogo manje stresa, znajući da ulazite u posao sa znanjima i vještinama koje su primenljive i neophodnim početnim kapitalom.

5. Morate biti prisutni na internetu

Kada definišete proizvod, sljedeći korak je njegova promocija. Prvi korak je svakako kreiranje sajta i otvaranje naloga na društvenim mrežama. Da biste bili primećeni na internetu kao glavnom kanalu promocije, vaš sajt će morati da bude optimizovan tako da se pojavljuje u Google pretragama. Da biste to ostvarili, neophodno vam je znanje koje poseduju SEO stručnjaci. Na vama je da procenite da li želite da platite nekome da to uradi za vas ili da kroz SEO kurs sami naučite sve što vam je potrebno.

Uz postavljanje sajta, neophodno je i da budete prisutni na društvenim mrežama, prije svega na onim najpopularnijim, kao što su Facebook i Instagram. Prednost ovog načina promocije je direktna, dvosmjerna komunikacija sa klijentima, jer im se možete približiti na originalne i nenametljive načine. Poslom vođenja društvenih mreža bavi se community manager, a ukoliko vas zanima ovaj posao, možete ga i sami raditi nakon što steknete adekvatna znanja.

6. Nema idealnog trenutka za započinjanje biznisa

Reklama

Ukoliko čekate idealan momenat da započnete posao, ništa nećete uraditi. Uvek će vam se činiti da možda ima još toga da se uradi tokom priprema, da je možda bolje sačekati jesen/proleće, ali istina je da će uvek nešto morati da se sređuje. Važno je da krenete i da znate da posjedujete znanja da postignete cilj – sve ostalo će se unapređivati u hodu.

Kroz rad ćete steći iskustvo, pa ćete s vremenom biti sve uspješniji i efikasniji, dok će grešaka, koje su neizbježne, biti sve manje. Nijedan biznis nije savršen, ali ono što razlikuje uspješne od neuspješnih jeste sagledavanje grešaka i njihovo pravovremeno ispravljanje.

Steknite neophodna znanja i veštine

Krenite već danas u pripreme kako biste što prije ostvarili svoje snove. Steknite neophodna znanja i pokrenite biznis o kom ste oduvek maštali. Za dobre ideje uvijek ima mjesta na tržištu kako lokalnom, tako i globalnom.

Sve što je potrebno jeste da definišete svoj cilj i napravite prvi korak u svojoj budućoj uspešnoj karijeri.

 

Reklama

Izvor: B92

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu