Connect with us

TRŽIŠTA

Volstrit u plusu: Rast akcija i na evropskim berzama

Objavljeno

 


Akcije na Volstritu su juče porasle, a skok indeksa registrovan je i na evropskim berzama.

Rast akcija je uslijedio nakon što je među investitorima porasla nada da će novi pregovori između SAD i Kine u septembru, dovesti do napretka u tekućem trgovinskom ratu između te dvije zemlje, prenosi agencija AP.

U SAD, širi indeks S&P 500 je porastao za 1,0 odsto, industrijski Dau Džons za 251 poen ili 1,0 odsto na 26.288 poena, a tehnološki Nasdak za 1,3 odsto.

Akcije tehnoloških kompanija su najviše doprinijele skoku Volstrita, pri čemu su dionice Majkrosofta porasle za 2,0 odsto, a Epla za 1,5 procenata.

Vodeći evropski indeksi su takođe danas u plusu. Indeks Euro Stoxx je porastao za 1,15 procenata, londonski FTSE 100 za 0,84 odsto, njemački DAKS za 0,90 odsto, francuski KAK 40 za 1,29 procenata, a španski IBEKS 35 za 0,32 odsto, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Evro je oslabio za 0,1 odsto na 1,1062 dolara, funta za 0,1 odsto na 1,2196 dolara, japanski jen za 0,2 odsto na 106,38 jena za dolar, dok je “Blumbergov” dolarski indeks ojačao za 0,1 odsto. U Aziji, japanski indeks Nikei 225 je pao za 0,09 procenata, dok je honkoški Hang Seng porastao za 0,34 odsto.

Reklama

 

Izvor: Tanjug

 

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu