Connect with us

NAUKA

Istraživanje pokazalo da prkosna djeca zarađuju najviše kad odrastu

Objavljeno

 


Ako biste morali predvidjeti tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dijete bilo?

Pratio se utjecaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja.

Bi li to bila djeca koja vole učiti, stidljiva djeca koja svima ugađaju ili mali sportaši? Koju god grupu odabrali ne biste bili u pravu. Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu „Developmental Psychology“, djeca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započelo je 1968. godine, a pratio se uticaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. Potom su te iste učenike psmatrali sljedećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su djeca koju su profesori opisali kao „radišne“ većinom imala prestižne poslove. No ipak, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše.

Najveće prihode imala su „nestašna“ djeca, odnosno djeca koja su kršila pravila i suprotstavljala se roditeljskom autoritetu. Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe jest taj što se nisu bojali pregovarati za višu platu ili povišicu. Kao još jedan od razloga navode i to što su takva djeca više cijenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom ličnom napretku.

Većinom djeca sklona kršenju pravila imaju veću šansu biti preduzetnici, inovatori i milioneri. Stoga ako odgajate jedno pomalo prkosno dijete, pronađite utjehu u spoznaji da njegovo kršenje pravila zapravo može biti prednost. Nemojte ga obeshrabrivati da prekrši pravilo ili dva ako time neće nikoga povrijediti, već ga učite suosjećanju, kako biti ljubazan i brižan, ali isto tako da mora snositi posljedice kada ponašanje postane neprihvatljivo.

Reklama

Također bi mogla postati i mentalno jaka osoba koja se ne boji kršiti pravila ako zna da time svijet čini boljim mjestom.

 

Poslovni plus

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu