Connect with us

TRŽIŠTA

Šaranović pisao Krašu: Da, sada imam 16,68% vaših akcija

Objavljeno

 


Nebojša Šaranović u Krašu je u ponedeljak stekao 250 hiljada dionica i tog dana je njegov udio porastao na 16,68 odsto.
Naime, kompanija Nebojše Šaranovića, „Kappa Star“ poslala je u Kraš obavještenje o promjeni udjela i na taj način potvrdila nezvaničnu informaciju, piše Večernji.

Zagrebačka berza izdala je saopštenje o promjenama u glasačkim pravima gde se navodi da je kompanija „Kappa Star“ prešla prag od 15 odsto glasačkih prava u Krašu.

„U skladu sa članom 482. Zakona o tržištu kapitala, obavještavamo javnost da smo dana 25.09.2019. primili obavještenje od dioničara ‘Kapa Star Limited’, društvo s ograničenom odgovornošću iz Nikozije, Kipar, o dosezanju i prelasku praga od 15 odsto glasačkih prava u Krašu“, navodi Zagrebačka berza.

Na kupovinu dionica Kraša Šaranović je utrošio oko 200 miliona kuna (oko 27 miliona evra), a njegov paket dionica po cijenama postignutim na Zagrebačkoj berzi vrijedi 265 miliona kuna. Svoje planove i dalje ne otkriva i odbija da daje izjave za medije, piše Večernji.

Trgovina dionicama Kraša usporila je u posljednja dva trgovinska dana pa je juče ostvaren promet od 20 miliona kuna za kojih je prodato 18.900 deonica kompanije. Dan prije je pak prodato 20.327 dionica za oko 21,5 miliona kuna.

Dionica drži cijenu od 1.050 kuna tokom cijelog dana, a očito nije problem u potražnji već u maloj ponudi dionica na tržištu.

Reklama

Da bi s pozicije drugog najvećeg dioničara Kraša istisnuo male dioničare i radnike okupljene u „Kraš ESOP“ Šaranoviću je u ponedeljak nedostajalo manje od 30 hiljada deonica kompanije, pa ih je možda u ovom trenutku već i stekao, navodi list.

Tržišna kapitalizacija Kraša zahvaljujući njegovoj šoping groznici narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je tržište prije pojave Šaranovića Kraš procjenjivalo na 572 miliona kuna.
Glavno pitanje je i dalje šta namjerava da učini s tim dionicama. „Kraš ESOP“ koji ima 18,45 odsto Kraša i Mesna industrija braće Pivac sa 30,73 odsot udjela drže kontrolu u kompaniji i imaju većinu glasova. Oni nemaju namjere da prodaju svoje dionice, što dokazuje i činjenica da su najavili zajedničku ponudu za preuzimanje manjim deoničarima.
Večernji piše da bi Šaranović mogao da „izvisi“ ako ne postigne dogovor s nekom od tih strana jer kao dioničar bez kontrolnog paketa nema pravo na donošenje krucijalnih odluka, a s druge strane kupovao je većinu deonica po veoma visokoj cijeni pa je malo vjerovatno da će na njihovoj prodaji ostvariti veću zaradu.

Izvor: Večernji.hr

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu