Connect with us

PRAVO

Vrhovni sud Srbije potvrdio raskid ugovora za kredite u švajcarskim francima

Objavljeno

 


Vrhovni kasacioni sud (VKS) Srbije potvrdio je pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima, čime je ovaj postupak u potpunosti okončan.

Radi se o tužbi za raskid ugovora zbog bitno promijenjenih okolnosti, koju je pravno lice podnijelo protiv jedne banke 2015. godine. Usvajajuća prvostepena presuda je donijeta u decembru 2016, a potvrđena je od strane Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine, piše Telegraf Biznis.

Banka je uložila reviziju VKS-u, koja je ovom prilikom odbačena.

Ono što je bitno u ovom rješenju VKS-a, je konstatacija da je raskid ugovora o švajcarskim francima postojeća sudska praksa, da razlozi koje su iznijeli nižestepeni sudovi prilikom donošenja odluke o raskidu ugovora, nisu u suprotnosti sa dosadašnjom sudskom praksom, kažu u Udruženju “Efektiva”, te da ne postoji potreba za bilo kakvim novim tumačenjem prava u tom smislu.

“Prema ZOO, svaka strana sada vraća onoj drugoj primljeno u dinarima sa zateznom kamatom. Prema tome, klijent je u pretplati i banka će morati da mu vrati nemali iznos novca. Očekujem da će se banka i dužnik brzo sporazumjeti oko toga i da će proces time i formalno biti okončan”, rekao je za Telegraf Biznis Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

On dalje očekuje da svi oni koji su tužili za raskid, te sporove i dobiju.

Reklama

“Na žalost, većina koja je konvertovala kredite u euro, nastaviće i dalje da plaća”, dodaje Gavrilović.

Ovim rješenjem, kaže, po prvi put imamo potvrđenu usvajajuću presudu za raskid i od strane VKS.

“Do nas su došle glasine, od samih bankara, da na VKS postoji još jedno Rješenje kojim je ovaj sud potvrdio usvajajuću presudu za raskid, te očekujemo da i to uskoro ugleda svjetlost dana, čime će i defitnivno biti potvrđeno višegodišnje zalaganje Efektive vezano za ovaj način rješavanja problema u švajcarskim francima”, navode u ovom udruženju.

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu