Connect with us

TRŽIŠTA

Rusi masovno otvaraju firme u Srbiji

Objavljeno

 


Izvor:

Ruski državljani su od 24. februara u Srbiji osnovali 789 privrednih društava i 2.134 preduzetničke radnje, izjavio je direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić.

Državljani Rusije trenutno su na drugom mjestu po broju registrovanih firmi u Srbiji, na prvom mjestu ostaju državljani Kine, a Lučić navodi da su među prvih deset Italijani, Hrvati i Slovenci, dok su na desetom mjestu Amerikanci.

On ističe da se najveći dio firmi ruskih državljana bavi djelatnostima u oblasti informacionih tehnologija (IT).

„Na prvom mestu je računarsko programiranje, zatim slede konsultantske aktivnosti povezane sa upravljanjem i poslovanjem, kao i konsultacije povezane sa informacionim tehnologijama, a slede nespecijalizovane trgovine na veliko i ostale delatnosti poput dizajnerskih“, rekao je Lučić za RTS.

Za strance koji posluju u Srbiji važe potpuno identični uslovi kao za domaća preduzeća, pa je, navodi Lučić, identična i sva poreska regulativa, osim što postoje povlastice za firme „premijum klase“ koje zapošljavaju vrhunske stručnjake, što je država prošle godine propisala.

Lučić ukazuje da će dominantna IT djelatnost među novootvorenim firmama pridošlih državljana Rusije značajno povećati konkurentnost Srbije na svim tržištima na kojima će nastupati.

Reklama

„Radujem se, jer to jeste budućnost. Kada se u javnosti spekuliše da je jedna ruska firma povukla 1.000 viših programera i ako pratimo sagu oko preuzimanja ‘Tvitera’ i Ilona Maska koji prebacuje samo 80 programera iz ‘Tesle’ u ‘Tviter’ da donese neku razliku, onda zamislite koliku razliku pravi nekih 1.000 ljudi koji dođu u našu zemlju“, rekao je Lučić.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu