Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

H&M će iznajmljivati odjeću

Objavljeno

 


H&M

Švedska modna kompanija H&M počela je s testiranjem usluge iznajmljivanja odjeće jer se modna industrija nalazi na udaru sve žešćih kritika zbog otpada i zagađenja koje pravi u procesu proizvodnje.

Kako javlja njujorška agencija “Bloomberg”, potrošači mogu u obnovljenoj glavnoj prodavnici H&M-a na trgu Sergels Torg u centru Stokholma od prošlog petka da iznajme odjeću na nedjelju dana za 350 švedskih kruna (37 američkih dolara).

Iz švedske kompanije, koja prati primjer konkurenata kao što su “Banana Republic” i “Urban Outfitters” koji su ranije ove godine pokrenuli slične usluge kako bi ušli na tržište koje je 2018. dostiglo milijardu dolara, najavljuju širenje ovog koncepta i na druga tržišta na kojima H&M posluje.

U testnoj fazi, H&M je iznajmljivanje ograničio na kolekciju od 50 odjevnih predmeta, ali ne mogu svi kupci da pozajme odjeću jer se ponuda odnosi samo na članove lojaliti programa kompanije.

H&M će procijeniti rezultate ovog probnog koncepta poslovanja za tri mjeseca, prije bilo kakvog daljeg širenja te prakse.

“Snažno vjerujemo u uspjeh iznajmljivanja, ali ipak želimo da ispitamo reakcije potrošača i da naučimo što više kako bismo uveli poboljšanja i potrebne promjene”, izjavio je Danijel Kläson, šef razvoja poslovanja u H&M-u.

Reklama

Industrija odjeće je pod sve većim nadzorom, jer je odgovorna za čak 10 odsto globalne emisije gasova s efektom staklene bašte i jer troši više energije nego vazduhoplovstvo i brodarstvo zajedno, prema podacima Ujedinjenih nacija.

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu