Connect with us

TRŽIŠTA

Iz H&M-a za BiznisInfo: Prodavnicu u Tuzli otvorićemo kako je i planirano

Objavljeno

 


H&M

Drugi najveći svjetski trgovac na malo u sektoru mode zabilježio je u drugom kvartalu ove godine svoj prvi gubitak u nekoliko decenija. Nakon što je prodaja u prvom kvartalu ove godine pala za 25 a u drugom za čak 50 posto, švedska grupa izvijestila je o gubitku prije oporezivanja od 6,5 milijardi kruna (blizu 700 miliona dolara).

Svjetski mediji prenose kako je ovo vjerovatno i prvi put ikada da ovaj maloprodajni gigant ima negativan godišnji rezultat a vijest o gubitku stiže u vrijeme kada svjetska ekonomija prolazi teške trenutke nakon nekoliko mjeseci obustave poslovnih aktivnosti čije negativne posljedice nisu zaobišle ni najuspješnije svjetske kompanije. Podsjetimo kako je i najveći igrač u industriji mode i vlasnik Zare Inditex u periodu od februara do aprila zabilježio svoj prvi gubitak.

Nužne uštede

Iz H&M-a su najavili kako će zbog lošeg rezultata morati praviti uštede a one će biti napravljene dijelom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostaće trajno zatvoren.

Švedski gigant posluje i u našoj zemlji. Svoju prvu prodavnicu otvorili su u banjalučkom tržnom centru Delta Planet a za jesen je najavljeno i otvaranje druge prodavnice u Tuzli, u okviru Bingo City Centera.

Kriza kroz koju kompanija prolazi, kako sada stvari stoje, neće se odraziti na poslovanje njenih prodavnica u BiH.

Reklama

Poslujemo normalno

– Mi smo porodica brendova i funkcija koji će zajednički raditi da prebrode ovu vanrednu situaciju. Prirodno je u našem poslu da se konstantno procjenjuju različite lokacije i posao prilagođava razvoju događaja, što može rezultirati kako zatvaranjem tako i otvaranjem, no možemo vam reći da će naša radnja u Delta Planetu nastaviti uobičajeno raditi. Bude li u budućnosti nekih promjena, blagovremeno ćemo o tome informisati javnost – rečeno je za BiznisInfo iz švedske kompanije.

Napominju kako isto vrijedi i za buduću radnju u Tuzli. Podsjetimo, njeno otvaranje najavljeno je za jesen ove godine.

– Kako smo ranije najavili, radimo na tom projektu. Dođe li do nekih promjena o tome će javnost biti odmah obaviještena – kazali su za naš portal.

Prognoze neizvjesne

H&M, koji je u još aprilu najavio gubitak, nije objavio nikakve prognoze za treći kvartal.

Reklama

Iz ove kompanije kažu kako su izgledi za oporavak nesigurni, iako se kupovina oporavlja brže od očekivanog nakon blokade i ponovnog otvaranja trgovina.

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu