Connect with us

TRŽIŠTA

Bojkot H&M-a i Nike u Kini zbog odbijanja kupovine pamuka

Objavljeno

 


Kina je danas kritikovala maloprodajne gigante Nike i H&M, nakon što su izrazili zabrinutost povodom obespravljivanja i prinudnog rada Ujgura u kineskoj provinciji Sinđang.

Naime, švedska maloprodajna modna kompanija „H&M“ je saopštila da će prestati da kupuje pamuk iz pokrajine Sinđang, na sjeverozapadu Kine, jer je „duboko zabrinuta“ zbog tvrdnji o njihovom prisilnom radu.

Kompanija Nike je, takođe, izrazila zabrinutost povodom izvještaja o prisilnom radu ujgurskih muslimana, prenosi BBC.

Iz tog razloga, mnogi Kinezi su pozvali na bojkot tih kompanija, poznate ličnosti su raskinule ugovore o reklamiranju, a platforme za e-trgovinu su izbacile proizvode H&M-a iz svoje ponude.

Ovakav razvoj situacije je uslijedio nakon što je nekoliko zapadnih zemalja ove nedjelje uvelo sankcije protiv nekolicine kineskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava – konkretno etničke grupe Ujgura.

Na udaru sankcija, koje podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, nalaze se visoki zvaničnici iz provincije Sinđang.

Reklama

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu