Connect with us

TRŽIŠTA

Rekordna zarada Njemačke od izvoza oružja

Objavljeno

 


Njemačka

Njemačka je u ovoj godini imala rekordnu zaradu od izvoza oružja u vrijednosti 7,95 milijardi evra, navodi njemačko Ministarstvo ekonomije.

Riječ je o najvećem rastu prodaje oružja od 2015. godine.

Odgovarajući na pitanja poslanika iz redova Zelenih i partije Lijevo, Ministarstvo precizira da je, u poređenju sa 2018. godinom, odobreni izvoz povećan za 65 odsto.

Njemačka je u Mađarsku izvezla oružje u vrijednosti oko 1,7 milijardi evra, u Egipat je otišlo oružje vrijedno 802 miliona, a u SAD naoružanje od 483 miliona evra.

Do sredine ove godine izvozne dozvole već su premašile one od 2018. za 5,3 milijarde evra.

Ministar ekonomije Njemačke Peter Altmajer navodi da je udio kontroverznih izvoza trećim zemljama, koje nisu članice EU n i NATO, ove godine smanjen sa 52,9 na 44,2 odsto u odnosu na ranije godine, prenose ekonomski portali i agencije.

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu