Connect with us

OSTALO

Spajaju se Fijat i Pežo – Nastaje četvrti po snazi proizvođač vozila u svijetu

Objavljeno

 


Upravni odbor “Pežo–Sitroena” (PSA) jednoglasno je odobrio spajanje sa kompanijom “Fijat Krajsler” (FCA), javlja “Blumberg”. Spajanjem dvije kompanije, nastaće četvrti po snazi proizvođač vozila u svijetu.

Portparol Pežo-Sitroena nije htio da komentariše te navode, javlja Blumberg.

Izvor blizak “Fijatu” rekao je da su u toku odvojeni sastanci upravnih odbora dvije kompanije i da bi one mogle da najave potpisivanje obavezujućeg sporazuma već sjutra ujutro, nakon čega će uslijediti telekonferencija na kojoj će biti iznijeti detalji, navodi Rojters.

Ova dva proizvođača automobila su prije šest nedjelja najavila planove o spajanju s ciljem da se udruženim snagama uhvate u koštac sa velikim izazovima u toj industriji, uključujući pad globalne tražnje i potrebu razvoja skupih električnih automobila kako bi zadovoljili nove standarde protiv zagađenja vazduha.

Udružena grupa, čije će sjedište biti u Holandiji, održaće sjednicu Upravnog odbora koji će sačinjavati 11 članova. Šest članova će biti iz “Pežoa”, uključujući glavnog izvršnog direktora Tavareza, a među preostalih pet iz “Fijat Krajslera” biće predsedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku, navodi Rojters.

Reklama

Grupa će posjedovati brendove: Fijat, Džip, Dodž, Ram, Krajsler, Alfa Romeo, Maserati, Pežo, DS, Opel i Vokshol, zahvaljujući čemu će biti prisutna s putničkim automobilima na masovnom i premijum tržištu, kao i na tržištu za teretna i laka komercijalna vozila.

Izvor: RTS / Bloomberg / Reuters

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu