Connect with us

OSTALO

Krešu poreze za hibridna vozila u TK

Objavljeno

 


Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici predložila je da se za hibridna putnička i teretna motorna vozila porez na imovinu utvrdi u iznosu 50 odsto od iznosa utvrđenog za vozila na dizel i benzinski pogon, a da se putnička i teretna motorna vozila na električni pogon oslobode plaćanja poreza na imovinu.

To je Vlada predložila kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Sve ovo jedan je od oblika poticaja za čišći okoliš i smanjenje zagađenja.

„Predlaganjem ovog zakona, Tuzlanski kanton nastoji prepoznati interes za poticanje korištenja električnih vozila. Pozitivan efekat korištenja električnih vozila je smanjenje emisija ugljen-dioksida, ali još važnije je smanjenje lokalnog zagađenja zraka“, rečeno je iz Vlade TK.

Međutim, pri nabavci električnih automobila vozači u BiH ne mogu računati na subvencije. Ovaj zakon jedan je od prvih oblika poticaja ove vrste u državi, dok Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokušava pronaći adekvatan način finansiranja olakšica nabavke ekološki prihvatljivijih vozila kako bismo uhvatili korak sa svijetom.

Inače, na području Bosne i Hercegovine registrovano je nešto više od 1.150.000 vozila. U Federaciji BiH je registrovano oko 700.000, u Republici Srpskoj više od 400.000 i u Brčko distriktu oko 39.000. Na području TK u 2019. godini registrovano je oko 140.000 vozila i to je drugi kanton u Federaciji po broju registrovanih vozila. Prosječna starost voznog parka u Federaciji BiH, pa i u TK je preko 17 godina. Više od 66% vozila starije je od 18 godina, a najviše vozila u TK ima normu Euro 3.

Saobraćaj je, poslije industrijske proizvodnje i individualnih ložišta, jedan od većih zagađivača zraka i njegovo učešće se procjenjuje u iznosu od 25 odsto do 40 odsto u ukupnoj emisiji izduvnih gasova. Ekološki prihvatljivih vozila, prema podacima resornog ministarstva, u TK ima 0,16 odsto.

Reklama

Izvor: Nezavisne novine

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu