Connect with us

PRAVO

Počela primjena novih pravila Šengena

Objavljeno

 


Viza

To znači da je omogućena ranija aplikacija i olakšano dobijanje viza za više ulazaka, a takse su povećana na 80 eura.

U Evropskoj komisiji navode da će nova pravila koja su stupila na snagu u sistemu Šengena olakšati putovanja i poslovanja milionima legalnih putnika i istovremeno doprinijeti smanjenju rizika od nelegalne migracije, odnosno povećati bezbijednost EU, prenosi Tanjug.

“Podnosioci zahtjeva će sada moći da traže vize do šest mjeseci unaprijed, a oni koji često putuju će lakše dobijati vize na duži vremenski pariod za više ulazaka”, navode u Komisiji.

Umjesto dosadašnjih 60 eura, taksa za izdavanje viza biće podignuta na 80.

U Briselu objašanjavaju da će se podizanjem takse, prvi put od 2006. godine, obezbijediti dovoljno novca za procesuiranja zahtjeva i otkrivanje bezbijednosnih rizika i nelagalne migracije.

U Komisiji najavljuju da će EU sada moći da prilagođava pravila za izdavanje viza i u odnosu na to da li treća zemlja na zadovoljavajući način sarađuje sa EU u pogledu readmisije građana koji nelegalno borave na teritoriji EU.

Reklama

Nova pravila za izdavanje vize odnose se na vize za kraće boravke u prostoru Šengena, koji pokriva 22 zemlje članice EU i četiri zemlje van Unije.

Sada su građanima 105 zemalja i entiteta širom svijeta potrebne vize za ulazak i kraći boravak u prostoru Šengena.

Izvor: Pcnen.co

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu