Connect with us

OSTALO

Jedinstvena prilika: Po 10.000 KM za 20 najboljih početnika u biznisu

Objavljeno

 


Dvadeset mladih Banjalučana u prilici su da dobiju do 10.750 KM iz evropskih fondova za najbolje poslovne ideje, saopšteno je iz Gradske razvojne agencije. Radi se o jedinstvenom projektu, finasiranom sredstvima EU, koji se odnosi na mlade od 18 do 35 godina.

Da bi ušli u konkurenciju za ovaj, privlačni iznos, svi zainteresovani mogu da se prijave ma poziv za učešće na projektu jačanja preduzetničkih kompetencija i pokretanja startap firmi iz oblasti informacionih tehnologija, digitalnih i kreativnih industrija.

Glavni cilj projekta, koji realizuju GIZ, UNDP i MOR, jeste doprinijeti povećanju zapošljavanja među mladima, jačanjem preduzetničkih kompetencija i stvaranje uslova za njihovo samozapošljavanje. Projektom je planirano organizovanje obuka iz preduzetništva za 100 kandidata, koji će izraditi poslovne planove za svoje ideje koje će moći da kandiduju za finansijsku i nefinansijsku podršku, čime se stvaraju uslovi za povećanje broja novih preduzetnika i novih radnih mjesta – kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji.
Nakon obuke, posebna stručna komisija će, na osnovu kvaliteta ideje i poslovnog plana, a prema unaprijed definisanim kriterijumima, odabrati 20 poslovnih ideja koje će finansijski biti podržane grantovima u iznosu do 10.750 KM po projektnoj ideji.

Prijave se mogu popuniti direktno na obrascu ili u prostorijama Gradske razvojne agencije Banja Luka, Ulica Josifa Pančića 8. Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

banjaluka.rs.ba

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu