Connect with us

PRAVO

Usvojene izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

Objavljeno

 


Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas u Banjaluci izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima će se principom reciprociteta omogućiti vraćanje PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama.

Ove izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prevoznici jer im je onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama i to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH, saopšteno je iz UIO.

Članovi Upravnog odbora danas su usvojili Izvještaj o radu UIO za 2019. godinu u kojem su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda kao i preduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

„Zbog nedovoljnog broja glasova na današnjoj sjednici nije usvojena izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO“, naveli su iz UIO.

Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda jer su u toku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju.

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu