Connect with us

TRŽIŠTA

Britanija prvi put prodala obveznicu s negativnim prinosom

Objavljeno

 


Velika Britanija je juče prvi put prodala državnu obveznicu s negativnim prinosom, što znači da Vlada realno zarađuje zadužujući se, pošto su investitori pristali da im se po dospijeću isplati nešto manja suma od one koju su pozajmili državi.

Državna kancelarija za upravljanje dugom saopštila je da je na jučerašnjoj aukciji prodala državne obveznice u iznosu od 3,75 milijardi funti (4,6 milijardi dolara) po negativnoj stopi prinosa od -0,003 posto, prenosi Rojters.

Rok dospijeća je u julu 2023. godine.

Mada će investitori dobiti godišnju kamatu od 0,75 posto, oni su obveznice platili više od njihove nominalne vrijednosti, tako da će im povrat novca biti manji od iznosa koji su pozajmili ukoliko tu družničku hartiju drže do roka dospijeća.

Ujedinjeno Kraljevstvo se tako pridružilo Japanu, Njemačkoj i nekim drugim evropskim zemljama u prodaji duga s prinosom ispod nula posto, što po ocijeni Rojtersa ukazuje na moguću duboku recesiju zbog korona krize i dalje akivnosti centralnih banaka u kupovini obveznica kako bi ublažile njen uticaj.

Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu