Connect with us

TRŽIŠTA

Olakšati prevoz robe iz regiona ka Evropskoj uniji

Objavljeno

 


Poslovna zajednica koju okupljaju zapadnobalkanske privredne komore radiće zajedno sa ekspertima Transportne zajednice na otklanjanju prepreka koje će olakšati prevoz robe i smanjiti vrijeme zadržavanja na drumskim i željezničkim graničnim prelazima unutar regiona i sa Evropskom unijom.

To je dogovoreno na današnjem sastanku Marka Čadeža, predsjednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, i Mateja Zakonjšeka, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu, saopštila je PKS.

„Zeleni koridori“ Zapadnog Balkana uspostavljeni su u rekordnom roku, za samo mjesec dana, a aktiviranjem dodatnih traka na granici sa Mađarskom i Hrvatskom – posebno na Horgošu i Batrovcima – i otvaranjem manjih prelaza za prolaz praznih kamiona, na čemu insistiraju privrednici, značajno bi se ubrzao protok robe ka Evropskoj uniji i smanjili troškovi transporta, rekao je Marko Čadež.

Bolja organizacija i podizanje kapaciteta na graničnim prelazima, i po Mateju Zakonjšeku, doprinijela bi olakšanju trgovine regiona sa EU i boljoj iskorišćenosti potencijala željezničkog i drugih vidova saobraćaja, za šta se zalaže i Transportna zajednica u komunikaciji sa institucijama u Briselu.

Zakonjšek je posebno istakao značaj angažovanja i podršku privatnog sektora u realizaciji ovih ciljeva.

Predstavnici Komorskog investicionog foruma i Transportne zajednice dogovorili su organizaciju zajedničkih radionica na kojima će privrednici iz sektora transporta i logistike izneti konkretne predloge za poboljšanja koja su moguća u što kraćem vremenu, ali i zajedničke aktivnosti na srednji i duži rok.

Reklama

Jedan od takvih projekata mogao bi da bude uspostavljanje elektronske platforme radi efikasnije razmene informacija bitnih za drumski teretni prevoz robe kroz šest zapadnobalkanskih ekonomija i iz regiona ka EU.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu