Connect with us

PRAVO

Srbija potvrdila sporazum o vazdušnom saobraćaju sa BiH i Crnom Gorom

Objavljeno

 


Skupština Srbije potvrdila je više međunarodnih sporazuma, među kojima Zakon o potvrđivanju Sporazuma o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara BiH, Vlade Srbije i Vlade Crne Gore.
Cilj ovog sporazuma je da omogući bezbjedno obavljanje međunarodnih letačkih operacija preko zajedničkih državnih granica u interesu korisnika vazdušnog prostora i njihovih putnika i da unaprijedi odnose u vazdušnom saobraćaju između zemalja ugovornih strana.

Među ciljevima je pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju u skladu s propisima Jedinstvenog evropskog neba, iako Srbija, BiH i Crna Gora još nisu članice EU.

Zaključivanje ovog sporazuma koji se tiče prenosa nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju (ATS) ne dovodi u pitanje načelo da svaka zemlja ima potpuni i isključivi suverenitet nad vazdušnim prostorom iznad svoje teritorije, niti mogućnost države da ostvaruje nadležnosti u pogledu bezbjednosti i odbrane sopstvenog vazdušnog prostora.

Pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi u Srbiji i Crnoj Gori je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), a za BiH Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Bl-portal.com

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu