Connect with us

PRAVO

Xiaomi tuži Pentagon zbog stavljanja na crnu listu i povezivanja s vojskom

Objavljeno

 


Jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, kineski Xiaomi, podnio je tužbu na američkom sudu, pozivajući američku vladu da izbriše Xiaomi s crne liste firmi koje su navodno povezane s kineskom vojskom.
Xiaomi je u petak zatražio da se uloni s navedenog popisa, obrazloživši u tužbi okružnom sudu u Washingtonu da je odluka stavljanja na crnu listu „nezakonita i neustavna“, prenosi Reuters.

Tvrde da nema nikakve veze s Narodnooslobodilačkom vojskom, ukazujući na značajan broj američkih građana koji imaju velike udjele u kompaniji, a američke finansijske kompanije čine tri od njenih 10 najvećih investitora.

Xiaomi je prošlog mjeseca dodan na crnu listu, s još osam firmi, u vrijeme odlaska administracije Donalda Trumpa, koja je zahtijevala od svih američkih investitora da svoj novac izvuku iz kompanija do roka 11. novembra 2021. godine.

U trenutku stavljanja na nepopularnu listu Xiaomi je nadmašio Apple i postao treći svjetski proizvođač pametnih telefona, prema tržišnoj obavještajnoj firmi IDC.

Klix.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu