Connect with us

TRŽIŠTA

Lufthansa prikupila 1,6 mlijardi evra da otplati državnu pomoć

Objavljeno

 


Njemačka avio-kompanija Lufthansa saopštila je danas da je izdala obveznice u vrijednosti 1,6 milijardi evra (1,92 milijarde dolara), a novac će upotrebiti za otplatu dijela pomoći koju je dobila prošle godine od državne razvojne banke KfW kako bi se izborila sa negativnim efektima kovid krize.

„Veoma smo zahvalni na podršci koju dobijamo na našim matičnim tržištima. Današnje uspješno plasiranje obveznica omogućava nam da otplatimo KfW-u cijeli kredit“, naveo je u saopštenju finansijski direktor Lufthanse Remko Stenbergen, prenosi Rojters.

Avio-kompanija je danas prodala četvorogodišnju obveznicu od 750 miliona evra uz prinos od 3,0 odsto, i sedmogodišnju u vrijednosti 850 miliona evra po stopi prinosa od 3,875 odsto, dodao je on.

Usljed velike zabrinutosti investitora prije godnu dana u pogledu uticaja korona krize na avio-kompanije, Lufthansine obveznice s rokom dospjeća u septembru 2024. nosile su prinos od čak 6,52 procenta, tako da je stopa postignuta danas dobra za avio-kompaniju, rekao je Rojtersu izvor upućen u ovaj posao.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu