Connect with us

TRŽIŠTA

Sberbanka potpisala ugovor o prodaji svojih banaka u centralnoj i istočnoj Evropi

Objavljeno

 


Sberbanka Europe AG je 3. novembra 2021. godine potpisala ugovor sa AIK Bankom a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i Agri Europe Cyprus Limited, za prodaju svojih banaka u BiH (Sberbanka BH d.d. Sarajevo i Sberbanka a.d. Banjaluka), Hrvatskoj (Sberbanka d.d.), Mađarskoj (Sberbanka Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbanka Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.), čija ukupna aktiva je 7,3 milijarde evra, posluju kroz 162 poslovnice i pružaju usluge za oko 600 hiljada klijenata (podaci iz 2020. godine).

– Sberbanka Europe AG odlučila je smanjiti svoje prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se fokusirala na ostala ključna tržišta i istražila nove poslovne modele. Sberbanka CZ, a.s. iz Češke Republike ostaje u vlasništvu Sberbanke Europe AG i nastavlja sa svojim sadašnjim poslovnim modelom – saopšteno je iz Sberbanke.

Sa stanovišta Sberbanke Europe AG , nakon detaljne analize i u poređenju sa drugim izvodljivim opcijama, transakcija sa AIK bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus , pokazala se najatraktivnijom.

– Kupci imaju široko rasprostranjeno poslovno prisustvo u regionu kao i jasnu viziju budućeg razvoja, koja podržava dalji rast banaka i osigurava da klijenti i dalje dobijaju usluge visokog kvaliteta – dodaje se u saopštenju.

Zatvaranje transakcije podliježe odobrenjima domaćih i međunarodnih regulatora, kao i konkurencijskog vijeća, i očekuje se da bude izvršeno tokom 2022. godine.

RTRS

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu