Connect with us

TRŽIŠTA

Neradna nedjelja ugroziće pazare i radna mjesta

Objavljeno

 


Plan za uvođenje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini i uslužnim djelatnostima u Banjaluci biće prezentovan u martu, a cilj je da svaka nedjelja u mjesecu bude neradna.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je dodao da se na ovome radi sistemski kako ne bi došlo do kontraefekata za poslodavce i radnike.

– Predvidjeli smo etape kako bi se mogli prilagoditi svima, da ne dođemo u situaciju da neko ostane bez posla. Ako se to bude dešavalo, moramo se pripremiti da ljudi dobiju drugi posao i da se privreda prilagodi – kazao je Stanivuković.

Istakao je da postoji nekoliko modela po kojima će se postepeno uvoditi neradne nedjelje u mjesecu.

– Razmatramo da krenemo sa dvije neradne nedjelje u mjesecu, dok ne dođemo do toga da bude neradna svaka nedjelja – kazao je Stanivuković.

Predsjednica Savjeta sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je da je ova inicijativa stara šest godina.

Reklama

– Nema nijednog razloga ni opravdanja da se ne donese odluka u Banjaluci da se ne radi nedjeljom. Svi koji imaju namjeru da kupe nešto, naviknuće se da kupuju subotom ili drugim danima u sedmici, a ne nedjeljom – kazala je Mišićeva za “Glas Srpske”.

Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da se protive ovoj ideji.

– Ovakva mjera bi za rezultat imala pad prometa između deset i 15 odsto, što bi rezultiralo i smanjenjem radnog angažmana, odnosno broja radnika – istakao je Aćić.

Naglasio je da je potencijalno rješenje jasno, da subjekti koji rade nedjeljom već imaju uračunat rad koji se plaća više u odnosu na ostale dane.

– Naš narod u značajnom dijelu vrijeme tokom vikenda troši u tržnim centrima. Ako je ovakav pristup zabranjivanju rada trgovcima, postavlja se pitanje da li bi i ostalim radnicima trebalo zabraniti rad nedjeljom. Jer, zašto bi trgovci bili u povoljnijem položaju u odnosu na ostale? – rekao je Aćić za “Glas Srpske”.

Bijeljina

Reklama

Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužne djelatnosti pokrenuli su inicijativu u Savezu opština i gradova da se rad nedjeljom u trgovini zabrani ili ograniči. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je uputio prijedlog gradskoj Skupštini gdje je donesena odluka o zabrani rada nedjeljom svim trgovinskim radnjama na području grada.

Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu