Connect with us

TRŽIŠTA

Nova gasna veza će diverzifikovati izvore energije u regionu Zapadnog Balkana

Objavljeno

 


Evropska unija (EU) i Srbija finansiraju novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske čija gradnja počinje danas, a planirano je da se završi u četvrtom kvartalu 2023. godine, saopštio je EU info centar.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska biće, kako je navedeno, finansiran dijelom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona eura, kao i 25 miliona eura povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za dio gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Dosad je Srbija za taj projekat izdvojila 7,5 miliona eura. Gasni interkonektor povezaće grad Niš sa bugarskom prijestonicom Sofijom, a projektovani kapacitet novog gasovoda omogućiće protok od 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbijediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdijevanja.

Tim projektom će, takođe, biti omogućen lakši pristup gasu onim mjestima koja ga dosad nisu imala, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Reklama

EU za 2022. godinu priprema bespovratnu podršku za cio energetski sektor Srbije u iznosu od 100 miliona eura, uključujući 49,6 miliona za ovaj projekat.

– Zbog znatno manjeg zagađenja životne sredine i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas dolazi kao opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima. Prelazak na prirodni gas bi omogućio gradovima i opštinama sa razvijenim sistemima daljinskog grijanja u Srbiji da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grijanje i proizvodnju električne energije, navedeno je u saopštenju.

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu