Connect with us

TRŽIŠTA

Softić: Zahtjevi komercijalnih banaka za novcem posljednjih par dana značajno opali

Objavljeno

 


Zahtjevi komercijalnih banaka za gotovim novcem su opali nakon krize koja je izazvana problemima sa Sberbankom i povećanim zahtjevima za isplatu depozita u bankama, kazao je u razgovoru za N1 BiH 11. marta guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

– Mi smo imali dva „pika“, prvi u vrijeme pandemije u martu 2020 godine i sada 24. i 25. februara. Juče i prekjuče (9. i 10. marta) su značajno opali zahtjevi komercijalnih banaka za gotovim novcem. Ali, kad kažem značajno bilo je banaka koje nisu imale takvh zahtjeva. Mi smo inače odgovorili svim zahtjevima komercijalnih banaka i kad su u pitanju konvertibilne marke i euri. Nismo ih ograničavali u takvim zahtjevima niti smo sugerisali bankama da ograničavaju građane. Samo, znate, postoje procedure, građani ne mogu da dođu na šalter i kažu dajte mi iznos od 1.000 KM, 5.000 KM i slično, moraju da najave to podizanje, a isto tako postoje procedure kako si ti transferi, odnosno povlačenje novca, rade sa Centralnom bankom BiH, pojasnio je Softić.

Na pitanje koliko je novca podignuto u ta dva slučaja, Softić je rekao da
je u vrijeme „pika“ na početku pandemije nešto više od 500 miliona KM izašlo iz trezora Centralne banke BiH prema komercijalnim bankama i između 110 i 120 miliona eura.

– U posljednjih deset dana puno je manje maraka transferisano, a nešto više eura, ali to je za Centralnu banku prihvatljivo i mogli smo da odgovorimo takvim izazovima. Podsjećam da su i banke imale u svojim trezorima novca. Nije bilo dramatično osim kratkog vremena u kojem se to desilo, istakao je Softić.

Guverner je poručio da je monetarni sistem stabilan, da je bankarski sistem takođe stabilan i likvidan i da građani nemaju razloga da panično podižu novac.

– Mi imamo dovoljno novca, banke imaju u svojim trezorima dovoljno novca.
Mislim da građani vide da je sistem stabilan. Nećemo imati problema i ako se pojave novi izazovi koji mogu da se dese, rekao je Softić.

Reklama

On je pojasnio da može doći do problema kod vraćanja novca, ako su podignuti
značajniji iznosi.

– Građani koji su podigli novac mogu da ga vrate u kratkom vremenu u istu ili drugu banku, ali u roku dužem od mjesec dana, nisam siguran da to mogu da urade, jer postoje procedure koje definišu pravila sprečavanja novca, osim da su evidentirani apoeni, broj novčanica itd., kazao je Sofitić i poručio građanima da vode računa o tome, jer se problem vraćanja podignutog novca javio i u vremenu pandemije.

On je pohvalio entitetske agencije za bankarsko za reakciju u slučaju krize sa Sberbankom i njihove kupovine smatrajući da su dobro, efektno i brzo odradile posao.

– Dobra je stvar da su te akvizicije napravile domaće banke u svim zemljama regije. Sistem je ostao stabilan. Ovo je jedan primjer dobre akvizciije. Dobro je restrukturisanje bankarskog sektora. To je omogućio zakon usvojen u jednoj od posljednjih reformi, kazao je Softić i dodao da je sve i iskoordinisano kroz bankarsku koordinaciju i kroz Stalni odbor za finansijsku stabilnost, a u kojem učestvuju i ministri finansija na nivou BiH i entiteta.

Indikator.ba

Reklama
Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu