Connect with us

TRŽIŠTA

Očekuje se dalje poskupljenje prasetine za praznike

Objavljeno

 


Cijene mesa u Republici Srpskoj i dalje rastu.

Prasići se prodaju po šest maraka za kilogram žive vage, a za predstojeće praznike očekuje se da će njihova cijena biti povećana na 10 maraka.

Farmeri ovo poskupljenje pravdaju povećanjem cijene proizvodnje.

Stočna hrana dostigla je cijenu od jedne marke po kilogramu, jer kukuruz kao najznačajnija komponenta košta rekordnih 85 pfeninga. Proizvodna cijena prasadi je kao i prodajna od 5,5 do šest maraka po kilogramu, pa se stočari žale da se prodaja uopšte ne isplati.

Takođe, stočni fond smanjivao se iz godine u godinu, jer je uvozno jeftinije svinjsko meso pokrivalo oko 70 odsto domaćih potreba. Farme koje su opstale održale su se zahvaljujući podsticajima Vlade Republike Srske. Ipak, prasadi je sada za trećinu manje u prodaji nego godinu ranije.

RTRS

Reklama
Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu