Connect with us

TRŽIŠTA

Evropa nije spremna za embargo na ruski gas

Objavljeno

 


Evropa nije spremna za zabranu isporuke ruskog gasa, rekao je šef austrijske energetske kompanije „OMV“ Alfred Stern.

On je dodao da bi zabrana ruskog goriva rezultirala krizom u evropskoj industriji i njenoj ekonomiji.

– Mislim da danas nismo spremni za embargo, osim ako nismo spremni da prihvatimo posljedice. Јednu stvar treba svi da razumiju a to je da se naše snabdijevanje gasom ne obezbjeđuje sopstvenom proizvodnjom u Evropi, već snabdijevanjem iz Rusije – rekao je Stern za list Kurijer.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je juče novu rundu sankcija Moskvi, uključujući embargo na uvoz ruske nafte u Evropu. Međutim, evropski predstavnici nisu postigli dogovor o mogućim ograničenjima.

Tokom proteklih mjeseci, evropske zemlje su uvele nekoliko rundi sankcija Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Kao odgovor, u aprilu je predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se nalaže da svi ugovori za isporuku gasa kompanijama iz „neprijateljskih zemalja“ moraju biti plaćeni u ruskoj nacionalnoj valuti.

Reklama

Ruski energetski gigant „Gasprom“ obustavio je 27. aprila isporuke gasa po ugovorima sa bugarskom kompanijom „Bulgargaz“ i poljskom „PGNiG“ zbog odbijanja novog postupka plaćanja, podsjeća Sputnjik.

Preuzeto: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu