Connect with us

TRŽIŠTA

Milijarder poklonio kompaniju zbog klime

Objavljeno

 


Izvor:

Osnivač brenda odjeće „Patagonia“ prenosi vlasništvo nad kompanijom nakon gotovo 50 godina na dvije cjeline koje će pomoći u borbi protiv klimatske krize.

„Patagonia“ je privatna kompanija sa sjedištem u Venturi, Kalifornija, koja prodaje odjeću i opremu za aktivnosti na otvorenom. Ivon Šounar osnovao je kompaniju 1973. godine.

Kompanija je u saopštenju za javnost u srijedu rekla da će Šounar i njegova porodica prenijeti svoj cjelokupni vlasnički udio u dva novostvorena entiteta, stupajući na snagu odmah. Ti će subjekti osigurati da se vrijednosti kompanije i dalje poštuju i da se dobit „Patagonije“ koristi za borbu protiv klimatskih promjena.

„Ako imamo ikakve nade za uspješnu planetu za 50 godina, to zahtjeva da svi učinimo sve što možemo s resursima koje imamo. Umjesto da iz prirode izvlačimo vrijednost i pretvaramo je u bogatstvo, mi koristimo bogatstvo koje ‘Patagonija’ stvara da zaštitimo izvor“ rekao je Šounar u izjavi u srijedu.

Najveći dio u kompaniji ili 98 odsto dionica „Patagonije“ sada će biti pod Holdfast Kolektivom. Ova neprofitna organizacija pobrinuće se da se godišnji profit kompanije, oko 150 miliona dolara godišnje, koristi za „zaštitu prirode i bioraznolikosti, podršku naprednim zajednicama i borbu protiv ekološke krize“.

Nine News

Reklama
Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu