Connect with us

TRŽIŠTA

Booking pod istragom zbog mogućeg kršenja zakona

Objavljeno

 


Španski regulator za tržišno nadmetanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li digitalna platforma Booking.com namjerava da istisne konkurenciju onlajn putničkih agencija u rezervaciji hotelskog smještaja.

Istraga je pokrenuta na osnovu dvije pritužbe koje su podnijeli Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko udruženje hotelijera, prenosi Rojters.

Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja (CNMC) sumnja da je Booking.com prekršio španske zakone.

Pomenuta udruženja tvrde da je Booking.com hotelima u Španiji nametnuo nepravedne uslove i primijenio mjere koje mogu da eliminšu druge onlajn putničke agencije i onlajn prodajne kanale.

„Mi zaista želimo da se ta praksa okonča“, rekao je predsjednik AEDH-a Manuel Vegas.

Regulator je objavio da postoje opravdani razlozi za sumnju da je platforma Booking.com možda prekršila španske zakone o tržišnom nadmetanju i član 102. Ugovora o funkcioniranju EU koji kompanijama zabranjuje zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, navodi se u saopštenju.

Reklama

Dodaje se i da je Booking.com možda iskorišćavao španske hotele koji od njega finansijski zavise, ne navodeći primjere spornih praksi.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu