Connect with us

TRŽIŠTA

Booking pod istragom zbog mogućeg kršenja zakona

Objavljeno

 


Izvor:

Španski regulator za tržišno nadmetanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li digitalna platforma Booking.com namjerava da istisne konkurenciju onlajn putničkih agencija u rezervaciji hotelskog smještaja.

Istraga je pokrenuta na osnovu dvije pritužbe koje su podnijeli Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko udruženje hotelijera, prenosi Rojters.

Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja (CNMC) sumnja da je Booking.com prekršio španske zakone.

Pomenuta udruženja tvrde da je Booking.com hotelima u Španiji nametnuo nepravedne uslove i primijenio mjere koje mogu da eliminšu druge onlajn putničke agencije i onlajn prodajne kanale.

„Mi zaista želimo da se ta praksa okonča“, rekao je predsjednik AEDH-a Manuel Vegas.

Regulator je objavio da postoje opravdani razlozi za sumnju da je platforma Booking.com možda prekršila španske zakone o tržišnom nadmetanju i član 102. Ugovora o funkcioniranju EU koji kompanijama zabranjuje zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, navodi se u saopštenju.

Reklama

Dodaje se i da je Booking.com možda iskorišćavao španske hotele koji od njega finansijski zavise, ne navodeći primjere spornih praksi.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu