Connect with us

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 


Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije.

Potvrđuju to i naši sagovornici, koji ističu da, iako je tek u začetku, ovo je proces koji se ne može zaustaviti.

Prema riječima Mirsada Jašarspahića, predsjednika Privredne komore FBiH, sve privredne komore rade na tom segmentu, odnosno edukaciji i promociji toga šta donosi industrija 4.0 te uključenje akademske zajednice i sl.

„Sve to ukazuje koliko je ukupna digitalizacija i industrija 4.0 bitna za naše kompanije, a pogotovo one koje su izvozno orijentisane, kako bi se na najbolji način pozicionirali u globalnim lancima dobavljača. Najbolji lanci dobavljača u tim najrazvijenijim industrijama, metalne, elektroindustrije, auto-industrije, su oni koji zahtijevaju da procesi proizvodnje unutar kompanije, koja je podizvođač, moraju biti na takvom nivou da bi se procedura industrijalizacije poslovanja mogla provesti“, ističe Jašarspahić za „Nezavisne“.

Kako kaže, industrija 4.0 i digitalizacija u BiH se posmatra ukupno, dok se oni u privrednim komorama bave time da se ova vrsta digitalizacije i industrijalizacije diže na veći stepen i vodi industriji 4.0.

„Za naše pojedinačne kompanije je digitalizacija neophodna, a iznenadilo bi vas da vidite koliko su kompanije otišle u tom pravcu u pojedinim dijelovima, u smislu uključivanja robota, CNC mašina, te automatskog praćenja neke vrste laboratorija i procesa. To je moguće raditi na pojedinačnim pričama, a recimo vrlo često je prema izvještavanjima na međunarodnom nivou teško dobiti izvještaj koliko je neka zemlja odmakla u ovom procesu“, kaže Jašarspahić.

Reklama

Dodaje da se mnoge stvari koje se tiču digitalizacije u BiH dese a da se ne evidentiraju, i to na nižim nivoima. Kako kaže, oni koji idu ka ovoj industriji dobro se pozicioniraju u metalnoj, auto-industriji, odnosno tamo gdje je potreban veći stepen automatizacije i finalizacije proizvoda.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, za „Nezavisne“ ističe da insistiraju na programu ekonomske reforme te da se povećaju sredstva za digitalizaciju privrede…

„Odnosno uvođenje novih tehnologija, a koje će ići u pravcu primjene industrije 4.0 koja je još uvijek malo prisutna u privredi Republike Srpske. U skladu s tim, prije dvije godine je formirana mreža za digitalnu transformaciju, koju čine Privredna komora RS te Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, pri čemu smo se dogovorili da u Privrednoj komori RS bude formiran Centar za digitalnu transformaciju jer mi najbolje poznajemo privrednu strukturu Srpske“, rekao je Ćorić.

Kako kaže, kroz ovaj centar do sada su sprovedena dva međunarodna projekta, koja su se ogledala u tome da su napravili digitalne strategije u deset preduzeća, po pet iz metalne i drvoprerade industrije, te su obučili deset domaćih konsultanata, koji su ispit polagali u austrijskoj privrednoj komori.

„Kroz implementaciju digitalnih strategija mogli smo da vidimo da su preduzeća iz Srpske iz metalne industrije zainteresovana za ulaganje u nove tehnologije i digitalizaciju sektora proizvodnje u svim sektorima, i to je ono na čemu treba posebno da insistiramo. Naravno da sve to prate nove tehnologije, a ove godine je Vlada RS dodijelila 13,5 miliona KM za uvođenje nove tehnologije, koja bi se mogla dobro uvezati sa digitalnim procesima. Nadamo se da će u novom budžetu biti daleko veća sredstva za uvođenje novih tehnologija i da na taj način privreda Republike Srpske bude konkurentna privreda razvijenijim državama“, kazao je Ćorić.

Dodaje da sam ovaj proces podrazumijeva da preduzeća imaju ljude viših stepena kvalifikacija, jer, kako ističe, ovo je proces koji je započeo i koji se ne može zaustaviti.

Reklama

„Digitalizaciju mora da prati savremena oprema, dobro obučena radna snaga i sve što ide u tom pravcu. Potrebno je da ohrabrimo naša preduzeća da krenu u tom pravcu, a za to nam je potrebna podrška Vlade RS“, zaključio je Ćorić.

O ovoj temi razgovarano je nedavno i u Sarajevu na naučno-stručnom savjetovanju „Implementacija industrije 4.0: Put u budućnost“, koje je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Društvom za robotiku u BiH.

„Primjenom industrije 4.0 kompanije se lakše usmjeravaju na individualne zahtjeve kupca i prilagode proizvodnju, efikasnije upravljaju resursima i povećavaju svoju konkurentnost“, rekao je Ahmet Egrlić, potpredsjednik STK BiH.

Kako je istakao Isak Karabegović, predsjednik Organizacionog odbora ovog savjetovanja, dosadašnja iskustava iz zemalja koje su primijenile industriju 4.0 u svojim kompanijama pokazala su značajno povećanje kvaliteta proizvoda, smanjenje troškova proizvodnje, povećanje produktivnosti, a ostvarena je i konkurentnost na globalnom tržištu.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu