Connect with us

ANALIZE

Ekonomisti o najvećim izazovima BiH tokom naredne godine

Objavljeno

 


Nalazimo se na kraju godine koja je bila izuzetno finansijski i ekonomski turbulentna, a ekonomisti upozoravaju da ni 2023. najvjerovatnije neće biti mnogo bolja, kako zbog najavljenog poskupljenja struje privredi, tako i svih neizvjesnosti s kojima se i dalje suočava evropska ekonomija, skupih i nedostajućih energenata, ali i pokušaja da se kroz podizanje kamatnih stopa suzbije galopirajuća inflacija.

Prema riječima ekonomiste Miloša Grujića sva neizvjesnost sa kraja ove najvjerovatnije će se preliti i na narednu godinu, uz opasku kako će najavljeno poskupljenje struje privrednicima u BiH sigurno dovesti i do lančanog rasta cijene mnoge robe i usluga, najviše hrane, koja je već, kako je istakao, tokom ove godine skuplja za 35 odsto.

– To je sigurno jedan od najvećih problema, jer ovu inflaciju najvećim trenutno hrani enormni rast cijena hrane i energenata. Primjera radi, cijene obuće i odjeće su skočile 10 odsto, hrane mnogo više. Sve to, naravno, ima velikog uticaja i na vrijednost potrošačke korpe te će građani i u narednom periodu morati da kalkulišu čega će se odreći, da bi preživjeli – istakao je Grujić za “Glas Srpske”, dodajući da bi inflacija tokom naredne godine, prema nekim projekcijama, ipak mogla biti jednocifrena.

Ono što ga ohrabruje jesu podaci o poslovanju domaće privrede, koji ukazuju na to da će mnoga preduzeća i pored globalne krize imati pozitivne finansijske rezultate.

– Zato smatram da ukoliko i dođe do recesije kod nas ona ne bi trebalo da bude duboka i dugačka. Naravno, mnogo toga će zavisiti i od stanja u Evropskoj uniji, koje je jedno od naših najvećih tržišta i ekonomskih partnera – navodi ovaj ekonomista.

Smatra da nove vlasti treba i dalje da pronalaze rješenja za rast plata, kako zaposlenih u javnom tako i realnom sektoru, iako to može dovesti do novog “hranjenja” inflacije.

Reklama

Slično mišljenje s Grujićem dijeli i dekan Ekonomskog fakulteta u Palama Marko Đogo navodeći da je i dalje u opticaju mnogo nepoznanica da bi se sa sigurnošću mogle praviti bilo kakve dugoročne ekonomske projekcije, navodeći da bi iz svih ovih inflatornih šokova trebalo izvući pouku da je više nego ikad neophodno ulagati u produktivnost i nabavku novih tehnologija.

Kada je u pitanju kretanje inflacije, smatra da je jedan od naših najvećih problema i plitko tržište, koje nema širinu i dovoljan broj konkurentnih igrača, zbog čega danas imamo situaciju da pad cijena energenata ne prati i pad cijena druge robe i usluga. Vjeruje i da će inflacija nastaviti da raste i u prvom dijelu naredne godine, nešto usporenim tempom od dosadašnjeg, ali i da bi u jednom trenutku, ukoliko ne bude nekih novih globalnih potresa, trebalo da potpuno uspori.

– Moguće je da dođe i do recesije, ali da li će ona biti plitka ili duboka, ne zavisi od nas, jer je naš privredni model postavljen tako da on u dobroj mjeri zavisi od privrednih kretanja u našem okruženju, prije svega onih u evropskoj ekonomiji, koja opet zavisi od drugih globalnih. Da li će rat u Ukrajini biti završen, da li će doći do trgovinskog rata između Kine i SAD, odnosno Evropske unije? Sve to su otvorena pitanja koja će uticati, kako na svjetsku, tako i našu ekonomiju tokom naredne godine – poručio je Đogo dodajući da ukoliko bi bio pozitivan scenario, onda bi BiH sigurno izbjegla recesiju.

Poreski sistem

Ekonomista iz Sarajeva Faruk Hadžić smatra da ukoliko ne dođe do rasterećenja poslovanja i većih neto, a istih bruto plata, možemo u narednom periodu očekivati spiralni rast izdataka za plate, koji će dalje dovesti do još većeg rasta cijena. Kako kaže posljednji statistički podaci su to nažalost potvrdili. Rast cijena je doveo do značajnijeg rasta troškova plata, što je opet bio razlog za dodatno podizanje cijena. Ukoliko želimo, ističe on, usporiti ova inflatorna kretanja, koja kao rak razaraju ekonomiju, potrebno je sprovesti reformu poreskog sistema.

– Inflacija se ne može brzo pobijediti, ali se može postepenim mjerama usporavati i na kraju ukrotiti – poručio je on.

Reklama

Glas Srpske

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu