Connect with us

BIZLIFE

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima.

Četvrta po redu konferencija “Forward”, koju organizuju Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacioni centar Banjaluka (ICBL) okupiće u banjalučkom hotelu “Coutyard by Marriott” brojne eksperte iz Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Češke.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je za “Glas Srpske” da će kroz četiri panela okupljeni imati priliku da čuju šta je implementacija digitalnih rješenja donijela evropskim razvijenim zemljama, gdje je Srpska u svemu tome i šta je još potrebno uraditi.

– Između ostalog pričaćemo i o uspostavljanju prva četiri digitalna inovaciona haba (DIH) u BiH, koji su direktan instrument za podršku malim i srednjim preduzećima. Riječ je o projektu koji finansira GIZ. Želimo da napravimo uspješno čvorište, gdje bi na neki način spojili digitalna rješenja u malim i srednjim preduzećima u sektorima drvo i metal sa ICT sektorom, koji je kod nas relativno razvijen – rekao je Gverić.

Istakao je da Srpska u nekim segmentima pravi iskorake, dok bi u drugim mogla da iskorači malo čvršće.

– Metaloprerada i drvoprerada su industrijski sektori u kojima je započela digitalizacija, s obzirom na to da su oni prilično vezani za inostrano tržište na kojem se očekuje da se brzo reaguje, podigne kvalitet proizvoda i usluga i ostane u trendu sa ostalim proizvođačima – kazao je Gverić, naglasivši da tome žele priključiti i ICT sektor, koji svake godine pokazuje trend rasta i zapošljava oko 8.000 radnika.

Pojasnio je da je digitalizacija neminovnost i da odgađajući taj proces samo gubimo na uključenosti i konkurentnosti.

– Dolazimo u situaciju da “stižemo na kraju zabave”, a onda i rezultati koje treba da iskoristimo za sopstveni interes ne mogu biti na nivou kao kod nekoga ko se priključio na početku – rekao je Gverić.

Konferencija “Forward” stavlja u fokus regionalnu perspektivu digitalne ekonomije prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje prilika za jačanje konkurentnosti. Prva “Forward” konferencija je održana 2019. godine i okupila je više od 500 učesnika iz regiona i svijeta. Druga je emitovana putem Radio-televizije RS, dok je prošlogodišnja održana u Muzeju savremene umjetnosti Srpske.

ICBL

Govoreći o dosadašnjem radu Inovacionog centra Banjaluka, Drago Gverić je rekao da je najviše ponosan na to što su na samom početku 2011. godine ljude ubjeđivali da postanu preduzetnici, a danas su u poziciji da imaju red čekanja da novoosnovana firma uđe u ICBL.

– Prijavljeno je više od 350 poslovnih ideja iz kojih je nastalo 116 novih kompanija sa oko 370 zaposlenih koji dominantno rade za inostrano tržište. Organizovali smo obuke za 5.500 ljudi pružajući im mogućnost da sticanjem dodatnih vještina i znanja budu konkurentniji – rekao je Gverić, dodavši da je plan da do sredine iduće godine bude završeno prvo softversko rješenje za upravljanje e-skupštinom na lokalnom nivou.

Glas Srpske

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.