Connect with us

ENERGETIKA

Sve je više solarnih naponskih elektrana u BiH – investitori se snalaze

Objavljeno

 

Solarna elektrana, Bosanski Petrovac

U jeku sve veće potražnje za energijom na globalnom planu, obnovljivi izvori energije, vjetro i solarne elektrane su prepoznate kao jedno od učinkovitih rješenja da se nadoknadi nedostajuća energija, prije svih električna. Kao u Evropi i cijelom svijetu, sve je više solarnih naponskih elektrana koje se u posljednje vrijeme intenzivno instaliraju širom BiH.

Višegodišnji zastoj u ovom sektoru, a potom i nedovoljno tehničke i finansijske podrške za razvoj obnovljivih izvora energije, osudio je investitore da se na različite načine snalaze kako bi osigurali sredstva i priveli kraju investicije u ovom sektoru, izvještava Federalna televizija.

Uz obrtna sredstva većina investitora je prisiljena posoegnuti za komercijalnim kreditima koji su zbog povećanja kamatnih stopa uglavnom nepovoljni.
– Prinuđeni smo da se koristimo našim sredstvima, eventualno kreditnu podršku banke ali tu nemamo olakšice u vidu subvencija, kaže Nadina Mulalić, investitor u obovljive izvre energije iz Tešnja.

Almir Mujaković iz kompanije Green Energy, kaže da su privrednici prinuđeni da se snalaze, svako na svoj način – ličnim sredstvim, sredstvima iz obrta, kreditnim sredstvima.

– Kad su krediti u pitanju u ovo vrijeme ekonomskske krize nastojimo pronaći najpovoljnije izvore finansiranja, kaže Mujaković.

Kreditna sredstva su zbog viših kamata i nedosatka subvencija uglavnom nepovoljna. Izuzetak su donekle komercijalne banke koje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kroz dva programa osiguravaju kreditna sredstva za realizaciju projekata u ovoj oblasti.

Veliki interes investitora za solarne elektrane pokazuje da je konretnija finansijska podrška neophodna.

– Podrška koju pružamo omogućava klijentu da investira u različite vrste energetski efikasne opreme, a zatim i u solarne elektrane, ali u smislu onih elektrana koje se koriste za vlastitu potrošnju. Komercijalni dio pokrivamo kroz neke druge garantne linije, kaže Ines Amitović, službenik komercijalne banke za poslovanje sa srednjim preduzećima.

Za fizička lica uz podršku EBRD-a na raspolaganju su kreditne linije koje građanima uz instaliranje sdolarnih elektrana za vlastite potrebe i ostalih projekata energetske efikasnosti poput zamjene stolarije, uređenja fasade, krova i ostalih projekata ove prirode osigurava subvenciju, odnosno povrat sredstava do 20 posto. Investitori u obnovljive izvore energije za sada na ovo ne mogu računati.

Preuzeto: Indikator.ba

ENERGETIKA

„Elektrokrajina“: Potrebno omogućiti pristup brojilu ili dostaviti očitanu potrošnju

Objavljeno

 

Iz „Elektrokrajine“ obavještavaju korisnike distributivnog sistema sa područja Banjaluke da će od 1. januara 2023. godine na snagu stupiti novi način obračuna cijene električne energije za domaćinstva po utvrđenim opsezima potrošnje koju je usvojila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ENERGETIKA

BiH će bar još 20 godina kopati ugalj

Objavljeno

 

Proizvodnja struje putem obnovljivih izvora energije će, prema procjenama nadležnih svjetskih institucija, za tri godine (do 2025) nadmašiti ugalj, ali je BiH, prema riječima sagovornika „Nezavisnih novina“, još daleko od takvog scenarija, te predviđaju da ćemo još bar 20 godina kopati ovu rudu za potrebe domaćih termoelektrana, i to u kapacitetu u kome se to sada čini. (više…)

Nastavite čitati

ENERGETIKA

Jeftina struja ostaje noću i vikendom

Objavljeno

 

Građani Srpske će od 1. januara naredne godine i dalje imati takozvanu jeftinu struju u periodu od 22 do šest časova tokom zimskog računanja vremena te od 23 do sedam sati ujutro u ljetnom, ali i u danima vikenda neprekidno od petka uveče do ponedjeljka ujutro.

(više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.