Connect with us

NOVOSTI

Grad Trebinje opet među 100 najboljih priča održivog turizma

Objavljeno

 


Grad Trebinje je i ove godine, na gala ceremoniji Konferencije o zelenim destinacijana, koja je održana u Talinu, u Estoniji, svrstan među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma, a ovaj put, predstavljena je ponuda aktivnog odmora u našem gradu.

Riječ je o projektu ReTRail, koji je provela Razvojna agencija – TREDEA sa partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma u našem gradu, kroz glavnu aktivnost revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni Ćiro.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika i koordinator cijelog projekta je istakao da je Grad Trebinje, već treću godinu zaredom, uključen u program Green Destinations i da je i ove godine trebinjska priča prepoznata kao jako kvalitetna i održiva.

U ovaj projekat su uključeni svi oni pružaoci turističkih usluga koji se nalaze duž te trase ali i svi oni gdje imamo sadržaje aktivnog odmora, poput Parka prirode Orjen i ostale lokacije u Trebinju. Nadam se da ćemo sa ovom pričom doživjeti bar približno isti uspjeh kao što smo imali 2021. godine, kada smo pobijedili sa projektom Hercegovačke kuće. Ovo je prvi krug, sada slijede naredni krugovi takmičenja, nadamo se da ćemo ove godine biti među tri prvoplasirane priče održivog razvoja”, kaže Bošković.

Ovo je, ističe, veliki uspjeh za Trebinje.

Jer poslije Atine, Berlina, pojavili smo se u Estoniji na jednom od najprestižnijih događaja koji se organizuju u oblasti turizma. Za Trebinje se ponovo čulo i sigurno je ovo jedan od najboljih mogućih vidova promocije kako Trebinja tako i svega onoga što mi imamo u turističkog ponudi. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovim uspjesima”, rekao je on.

Reklama

Želja je da kroz ovaj program, do kraja godine, Grad Trebinje dobije i sertifikat o održivosti destinacije.

“Bićemo prva destinacija u BiH koja će to postići, a druga destinacija na prostoru Zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni sertifikat. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti da ostvarimo i taj rezultat”, kaže Bošković.

Konferenciju organizuje globalna organizacija Green Destinations, a teme konferencije su predstavljanje održivih rješenja i najboljih praksi za efikasno upravljanje turističkim destinacijama, digitalna transformacija u turizmu te saradnja javnog i privatnog sektora.

Učešće predstavnika Trebinja organizovano je kroz projekat EU4Business Recovery i podršku GIZ-a.

Radio Trebinje

Reklama

NOVOSTI

Miroslav Mišković zvanično osnovao novu firmu u Sarajevu, kreće s velikim biznisom

Objavljeno

 

Od

U Sarajevu je prije nekoliko dana osnovana kompanija Ananas d.o.o, saznaje BiznisInfo.ba.

Riječ o kćeri firmi platforme Ananas e-commerce d.o.o. Beograd, iza koje stoji vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković.

Direktor sarajevskog Ananasa je Erol Ferović a sjedište kompanije je u ulici Marka Marulića u Novom Sarajevu.

Ova informacija dolazi nakon što smo prije nekoliko dana objavili da kompanije namjerava uskoro započeti poslovanje u Bosni i Hercegovini, nakon što već neko vrijeme radi u Srbiji i još nekim zemljama regiona.

Ananas je zamišljen kao platforma za online trgovinu, odnosno balkanska inačica američkog Amazona koji je u vlaništvu Jeffa Bezosa.

Mišković je, inače, jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu. Između ostalog, vlasnik je Delta Planeta, najvećeg tržnog centra u Banjaluci i jednog od najvećih u BiH.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Propao i posljednji pokušaj za dogovor oko minimalca u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, koja je trebala biti održana danas u Banjoj Luci, nije održana, jer nije bilo kvoruma.

Predstavnici Unije poslodavaca RS nisu došli na sjednicu. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručuje da ovakvo ponašanje poslodavca potvrđuje ono o čemu Savez već dugo govori, a to je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga, jer Unija poslodavaca ne želi da pregovara.

Predstavnici Unije poslodavaca ne žele da pregovaraju, ne žele da se dogovorimo, ne žele da se postigne kompromis. Poslodavci bi željeli da upravljaju svim procesima i očigledno da od nekih imaju podršku u tome. Ovo nije prvi put da se dešava. Vlada Republike Srpske treba ozbiljno da se pozabavi tripartitinim dijalogom, jer ovakvo ponašanje ne doprinosi rješavanju problema i građenju ambijenta u kojem bi se svi osjećali dobro, dok žive i rade ovdje“, poručuje Mišićeva preko sajta Savetza sindikata Republike Srpske.

Ona ističe da je osnovni temelj, kada je u pitanju oblast rada i odnosi rada i kapitala, vođenje socijalnog dijaloga, zaključivanje kolektivnih ugovora i kolektivno pregovaranje.

Žao nam je što se potvrdilo ono o čemu smo uvijek govorili. I Vlada Srpske je socijalni partner i nije dobro što Vlada nije imala stav kada je u pitanju iznos najniže plate. Pitanje je o čemu mi treba da pregovaramo. Ako je najveći autoritet u Srpskoj, njen Predsjednik dao prijedlog iznosa najniže plate od 1.050 KM, zašto mi danas nemamo stav Vlade Republike Srpske. Mi smo prihvatili prijedlog predsjednika Republike Srpske i htjeli smo da razgovaramo, ali nismo imali s kim. Sada će Vlada, po Zakonu, da utvrdi iznos najniže plate i mi očekujemo da Vlada prihvati prijedlog predsjednika Republike Srpske“, kaže Mišićeva.

Za ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijela Egića današnji izostanak predstavnika Unije poslodavaca sa sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta znači samo jedno – da ne žele da pregovaraju. Egić smatra da će Vlada Srpske, već u četvrtak utvrditi iznos najniže plate za 2024. godinu. Koji iznos je u pitanju i dalje je, kako kaže ministar Egić, tajna.

Reklama

capital.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

U trendu