Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Srpski butici puni garderobe štetnih po zdravlje

BEOGRAD – Ako vam odjeća pušta boju dok je nosite ili osjećate peckanje i svrab čim je obučete, bacite je odmah i javite se ljekaru. Ovo su sigurni pokazatelji da garderoba nije bezbjedna i da sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, pa čak i izazivaju kancer!

Objavljeno

 


Najopasnije su stvari proizvedene u Kini, u kojoj su u tekstilnoj industriji dopuštene sve opasne hemikalije koje su u Evropi i SAD zabranjene. Budući da kod nas ne postoji kontrola toksičnih metala i otrovnih boja u odjeći, takva zatrovana garderoba se vrlo lako nađe na našim rafovima.

Istraživanje organizacije „Grinpis“, koja je u više navrata ispitivala ispravnost odjeće i obuće u evropi, pokazuje da među štetnim hemikalijama u garderobi preovlađuju formaldehid, dimetil – fulmarat i nonilfenol, koji može narušiti hormonalnu funkciju. Formaldehid se inače koristi za očuvanje leševa, a u tekstilnoj industriji služi da bi spriječio gužvanje prilikom dugog transporta.

 – Kada se koristi u većim koncentracijama, formaldehid je kancerogen, a pri svakodnevnoj upotrebi može biti opasan i u manjim količinama. Postoje propisi kolika je količina dozvoljena u odeći ali u Srbiji nemamo kontrolu kojom bismo to provjerili. Toksične hemikalije preko kože mogu dospjeti u krv i izazvati razna oboljenja – kaže toksikolog Dragan Joksović.

Goran Papović, predsjednik NOPS, potvrđuje da od 2000. godine kada je ukinuta Agencija za hemikalije, u Srbiji ne postoji analiza hemijskog sastava odjeće i obuće.

 – Zato imamo razloga da sumnjamo da sve što Evropa protjera sa tržišta završi kod nas. Potrošači se najviše žale na odjeću koja pušta boju, skuplja se poslije prvog pranja ili odmah raspara. Zato treba izbjegavati kupovinu plagijata i pažljivo čitati sirovinski sastav, iako ni to nije stopostotna zaštita – kaže on.

 

Reklama

Izvor: Srbijadanas

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu