Connect with us

PRAVO

“R-S Silicon” najavljuje tužbu protiv “Šuma RS”

Objavljeno

 


RS Silikon

BANJALUKA, MRKONJIĆ GRAD – Preduzeće “R-S Silicon” iz Mrkonjić Grada, koje zapošljava 157 radnika, zbog nedostatka sirovine suočava se s problemima u proizvodnji, jer “Šume RS” ne poštuju svoj dio obaveza iz ugovora o snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima.

S problemom nedostatka drvnih sortimenata suočavaju se i ostale mnogobrojne kompanije u RS, kojima je ova sirovina neophodna za dalji proces proizvodnje.

Od izvora bliskog kompaniji “R-S Silicon” saznajemo da su zbog svega spremni da pokrenu tužbu za nadoknadu štete.

Ukoliko se ove isporuke ne intenziviraju, oni će biti dovedeni u situaciju da zaustave proizvodnju, što bi u njihovom slučaju, zbog specifičnog procesa proizvodnje, 24-časovnom radnom vremenu koje ne trpi smanjivanje kapaciteta, značilo ogromne gubitke, kako sa tehnološkog, tako i sa materijalnog aspekta.

Nedostatak jedne od osnovnih sirovina na period duži od tri dana imao bi za posljedicu dugotrajnije blokiranje proizvodnje, zbog hlađenja tečnog metala i njegovog pretvaranja u čvrsto stanje, čije čišćenje zahtijeva ogromne napore kako bi se uspostavili tehnološki uslovi za ponovno pokretanje proizvodnje.

“Šume RS” već tri godine unazad ne poštuju ugovore koje su potpisale i to kompaniju dovodi u sve teži položaj, a u Banjaluci je održan sastanak resornog ministra i direktora “Šuma RS” sa direktorima šumskih gazdinstava, na kojem je zaključeno da ugovori prema svim prioritetnim kupcima, među kojima je i “R-S Silicon”, moraju biti u potpunosti ispoštovani.

Reklama

“Zaključak sa pomenutog sastanka se ne realizuje u potpunosti, te se drvo isporučuje nezadovoljavajućom dinamikom. U slučaju zaustavljanja proizvodnje, bili bismo izloženi riziku plaćanja penala inostranim klijentima zbog nemogućnosti isporuke svog proizvoda po unaprijed zaključenim ugovorima”, potvrdili su u kompaniji “R-S Silicon”, te ističu da bi to dovelo do otkazivanja saradnje lokalnim firmama, čije usluge koriste, te do otpuštanja 157 zaposlenih.

U “R-S Siliconu” se nadaju da će Uprava “Šuma RS” uvidjeti ozbiljnost problema, te da će u suprotnom, ako kontinuitet njihove proizvodnje bude doveden u pitanje zbog neisporuke sortimenata, zaštitu svojih prava zatražiti putem nadležnog suda.

U preduzeću “Šume RS” rekli su da s ovom kompanijom imaju potpisane ugovore o isporuci 36.000 metara kubnih ogrevnog drveta, te da su do sada isporučili oko 17.000 metara kubnih.

“Postoje problemi na terenu s izvođačima radova i nedostatkom adekvatne radne snage, što usporava proces proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. U toku je i snabdijevanje javnih ustanova ogrevnim drvetom, tako da postoji opravdan razlog što je isporuka slabijeg intenziteta, ne samo prema ovom kupcu, već i prema svim ostalim korisnicima ovog sortimenta”, kažu u “Šumama RS”.

Oni ističu da svi privredni subjekti koji su strateški bitni za privredu RS predstavljaju za njih prioritet kada je u pitanju snabdijevanje potrebnom sirovinom.

 

Reklama

Izvor: Nezavisne novine

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu