Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Te amo čokoladni proizvodi iz Brčkog

BRČKO – Zahvaljujući projektu samozapošljavanja Vlade Brčko distrikta BiH nedavno je osnovana kompanija Te Amo iz Brčkog koja je pravi izbor za sve one koji vole čokoladu i čokoladne slastice.

Objavljeno

 


Hamid Dedić predstavnik kompanije Te amo za Akta.ba govori o nastanku poslovne ideje i realizaciji iste.

„Željeli smo da pokrenemo neki posao kako bi sebi obezbijedili egzistenciju i sigurna primanja a da to bude neka djelatnost koje nema ili je ima jako malo u našoj zemlji. Dugo smo istraživali i razmišljali šta bi to bilo i shvatili smo da proizvodnja čokolade i čokoladnih proizvoda može da zadovolji naše potrebe ali i potrebe našeg društva“, govori Dedić.

PROJEKT SAMOZAPOŠLJAVANJA

Uz svu želju da realizuju svoju ideju nedostatak finansijskih sredstava je taj koji ih je sputavao. Odlučili su aplicirati na Vladin projekt samozapošljavanje sa razrađenim biznis planom i pokušati realizirati svoju ideju.

Od 200 prijavljenih izabrano je 70 malih biznisa koji su procijenjeni kao najbolje za zajednicu i koji su finansijski podržani kroz projekt samozapošljavanja Vlade Brčko distrikta, Te amo je bio jedan od njih.

„Drago mi je što su nas i našu ideju prepoznali kao priču vrijednu ulaganja i koja je od značaja za lokalnu zajednicu i društvo u kojem se nalazimo“, ističe Dedić.

Danas, Te amo u svom proizvodnom asortimanu nudi čokoladne proizvode raznih oblika i ukusa. Prepoznatljivi su po unikatno ručno rađenim figuricama raznih oblika i pralinama sa različitim vrstama punjenja. Trenutno imaju oko 20 različitih okusa i svakim danom obogaćuju svoju ponudu.

Reklama

Za izradu svojih slatkih proizvoda koriste razne alate i opremu namjenjenu za slastičarske proizvode, kao što su topilice za čokoladu, razni silikonski kalupi pomoću kojih dobijaju željeni oblik nakon čega slijedi ukrašavanje.

„Radimo isključivo sa belgijskom čokoladom koja je jako kvalitetna i ukusna a koju nabavljamo od lokalnih zastupnika i uvoznika“, naglašava Dedić.

Sve svoje proizvode ovaj mladi tim sa dva stalno zaposlena lica izrađuje vrijedno u svom skromnom proizvodnom pogonu na 25m2 koji se nalazi u Brčkom u naselju Kolobara.

„Vrijedno i marljivo radimo svaki dan i na taj način pokušavamo opravdati povjerenje kako Vlade kao finansijera tako i naših stalnih kupaca ali i onih koji će to tek postati. Cilj nam je u narednom periodu zaposliti još dvije osobe u proizvodnji, time bi proširili svoje kapacitete i omogućili nova zaposlenja“, govori Dedić.

NOVA PRODAJNA I RADNA MJESTA

Trenutno slatke proizvode kompanije Te amo možete kupiti u tržnom centru Bingo u Brčkom.

Reklama

„U narednom periodu želja nam je da otvorimo još prodajnih mjesta, za početak u tržnim centrima sa velikom frekvencijom ljudi. Na svako naše otvoreno prodajno mjesto uposlili bi i dva radnika a to bi diktiralo i veću proizvodnju i jači proizvodni pogon. Želja nam je da budemo prepoznatljivi brend koji će biti prisutan u svakom domu u Brčkom a nadam se i priželjkujemo i dalje. Širenjem naše proizvodnje omugućava se stvaranje i novih radnih mjesta“, istakao je Dedić.

Vlada Brčko distrikta BiH i nadležna ministarstva pružaju svestranu pomoć svim projektima kao i obezbjeđenju materijalno-tehničkih preduslova za provođenje procesa reforme Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta. Odjeljenje za privredni razvoj radi na provođenju mjera aktivne politike zapošljavanja koji svake godine daju vidljive rezultate.

ZZZ Brčko distrikta BiH je u 2015. godini proveo šest programa zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih lica sa aktivne evidencije u ukupnom iznosu od 3.500.000 KM.

Iz Vlade BD kažu kako je program smozapošljavanja koje provodi ZZZ Brčko distrikta BiH jedan mađu najboljim programima podsticanja zapošljavanja koji se provodi ne samo u BiH nego i u regiji.  Program se radi u saradnji sa Vladom Distrikta, odnosno Odjeljenjem za privredni razvoj koje je i inicijator ovog programa, a realizuje ga ZZZ Brčko.

„Program se provodi već dvije godine i do sada su potpisana 103 ugovora kojima se finansira otvaranje novih poslova iz oblasti proizvodnje i zanatstva. I pored činjenice da je dosadašnja uspješnost programa 99 posto, zajedno sa Vladom Distrikta i dalje radimo na dodatnom usavršavanju ovog programa koji bi mogao predstavljati okosnicu razvoja malog preduzetništva i generator novih radnih mjesta u Brčkom“, rekli su iz ZZZ Brčko distrikta BiH.

Razvoj malih biznisa je ključan za razvoj cjelokupne privrede jedne zemlje. Uz pomoć državnih poticaja stvaraju se nove kompanije i otvaraju radna mjesta.

Reklama

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu