Ulaganje u kriptovalute najveća prijetnja za investitore u 2020. godini

0

Investicije u kriptovalute uvrštene su među prvih pet prijetnji za ulagače za 2020. godinu, saopštilo je Sjevernoameričko udruženje administratora hartija od vrijednosti (NASAA).

NASAA, najstarija međunarodna organizacija za zaštitu investitora, zvanično je objavila prvih pet proizvoda ili šema koje će vjerovatno prevariti investitore u narednoj godini. Da bi obezbijedio izvještaj, organ je obavio anketiranje državnih i pokrajinskih regulatora hartija od vrijednosti širom Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika.

Izvještaj objavljen 23. decembra uključuje prvih pet šema koje će najvjerovatnije prevariti investitore do 2020. godine, na osnovu žalbi investitora, tekućih istraga kao i trenutnih trendova primjene.

Uz ulaganja u kriptovalute, glavna područja koja zabrinjavaju 2020. godinu uključuju i mjenice, ulaganja u nekretnine, Ponzi šeme kao i šeme ulaganja putem interneta i društvenih medija, upozorila je NASAA.

Kristofer Gerold, predsjednik NASAA-e i šef Biroa za hartije od vrijednosti u Nju Džersiju, rekao je da ne postoji vrsta ulaganja koja može garantovati povrat investicije.

– Svako ko kaže da njihova investicijska ponuda nema rizika, laže – rekao je Gerold, apelujući na investitore da budu oprezniji i da ne padaju na obećanja o garantovanim visokim prinosima.

– Važno je da investitori shvate u šta ulažu i u koga ulažu. Ne padajte na obećanja o zagarantovanim visokim prinosima sa malo ili bez ikakvog rizika i ne bavite se lažnim osjećajem hitnosti ili ograničenom dostupnošću – dodao je.

U skladu sa svojom osnovnom misijom zaštite potrošača koji kupuju hartije od vrijednosti ili savjeta o investiranju, NASAA aktivno prati aktivnosti na tržištima kriptovaluta. Sredinom 2018. godine, vlast je pokrenula preko 200 istraga vezanih za kripto-investicione proizvode i početne ponude novčića (ICO) u okviru svoje tekuće inicijative “Operacija Cryptosweep”. Prethodno, NASAA je izdala službeno upozorenje za “Main Street” ulagače zbog rizika povezanih sa kriptovalutama i ICO projektima.

U međuvremenu, obim gubitaka prouzrokovanih prevarom i krađama povezanim sa kriptovalutama posljednjih godina beleži ogroman skok, sa procenjenih 1,7 mlrd USD u 2018. godini na čak 4,4 mlrd USD 2019. godine, kako prenosi Cointelegraph.