Avio-linija za lakši plasman roba i usluga na tržiste SAD

0

Prvi direktan let „Er Srbije“ za Njujork planiran je za 23. jun, a predviđeno je pet letova nedeljno, rekli su predstavnici te aviokompanije.

Savjetnik predsjednika i generalni menadžer PKS Predrag Nikolić rekao je da se značaj uvođenja letova ka SAD ogleda kako kroz aspekt kargo prevoza, tako i putnika, odnosno poslovnih ljudi. On je naveo da su SAD na 15. mjestu najvećih izvoznih destinacija, a da ima dosta potencijala za proširenje trgovinske saradnje i investicije. Nikolić je naveo da sa SAD sada imamo takozvani „preferencijalni sistem trgovine“, koji omogućava bescarinski izvoz ili minimalne carine za neke srpske proizvode. On je rekao da postoji perspektiva i da se očekuje da bi u narednom periodu proizvodi poput organske hrane, mineralne vode, tekstila mogli lakše da nađu put ka tom tržištu uvođenjem kargo linije. Nikolić je kazao da je PKS načinila čitav set usluga koje mogu da olakšaju proces izvoza, a najviše potencijala ima poljoprivredno- prehrambeni sektor, metalska industrija, prerađivačka industrija, građevinarstvo, IT, vojna industrija.  „Direktna kargo linija omoćiće lakši plasman roba na tržiste SAD“, rekao je on.

Pomoćnik ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoran Ilić  rekao je da je važno da se predstavnici privrede upoznaju sa načinima, potencijalima i mogućnostima za početak poslovanja na tržštu SAD. On je podsetio da su letovi ka SAD prekinuti pre 25 godina. „I Er Srbija i aerodrom su osposobljeni da obavljaju takve poslove i to u skladu sa međunarodnim propsiima“, zaključio je Ilić. 

Boško Rupić, regionalni menadžer Er Srbije, predstavio je kapacitete koji se odnose na predstojeće direktne letove na relaciji izmedu Srbije i Sjedinjenih Americkih Država, na liniji Beograd – Njujork. Rupić je kazao da će od 23. juna biti predviđeno pet letova nedeljno, te da je primjetan rast broja putnika i da se taj trend nastavlja i ove godine.

 Rukovodilac Er Srbija Kargo Veselin Đordević, rekao je da nema mjesta u svijetu gde ta aviokompanija ne može da isporuči robu i da je od 2013. za 107 procenata povećan obim prevoza robe, a 2,5 puta pošte. Osim prevoza robe i pošte, mogući su i specijalizovani kargo letovi, naveo je Đordević. On je kazao da će Erbas 330 imati kapacitet od četiri aviopalete, odnosno mogućnost prevoza 10-ak tona robe po letu.

Izvršni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Raša Ristivojević rekao je da je zahvaljujući Er Srbiji prošle godine zabiljeleženo povećanje broja putnika od 32 odsto, odnosno da je bilo skoro pet miliona putnika na beogradskom aerodromu. Takođe u prošloj godini, zabiljeleženo je povećanje kargo prometa od 33 odsto. On je naveo da svuda u svijetu, 10 odsto svih prihoda generiše aviosabraćaj i da je u tome budućnost.

 

Izvor: Tanjug