Connect with us

PRIVREDA

Avio-linija za lakši plasman roba i usluga na tržiste SAD

BEOGRAD – Uvođenje avionske linije „Er Srbije“ ka SAD, nakon 25 godina pauze, otvoriće velike mogućnosti za putnicki i kargo saobracaj i olakšati plasman srpske robe na američko tržište, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prezentaciji kapaciteta „Er Srbije“ i Aerodroma „Nikola Tesla“.

Objavljeno

 


Prvi direktan let „Er Srbije“ za Njujork planiran je za 23. jun, a predviđeno je pet letova nedeljno, rekli su predstavnici te aviokompanije.

Savjetnik predsjednika i generalni menadžer PKS Predrag Nikolić rekao je da se značaj uvođenja letova ka SAD ogleda kako kroz aspekt kargo prevoza, tako i putnika, odnosno poslovnih ljudi. On je naveo da su SAD na 15. mjestu najvećih izvoznih destinacija, a da ima dosta potencijala za proširenje trgovinske saradnje i investicije. Nikolić je naveo da sa SAD sada imamo takozvani „preferencijalni sistem trgovine“, koji omogućava bescarinski izvoz ili minimalne carine za neke srpske proizvode. On je rekao da postoji perspektiva i da se očekuje da bi u narednom periodu proizvodi poput organske hrane, mineralne vode, tekstila mogli lakše da nađu put ka tom tržištu uvođenjem kargo linije. Nikolić je kazao da je PKS načinila čitav set usluga koje mogu da olakšaju proces izvoza, a najviše potencijala ima poljoprivredno- prehrambeni sektor, metalska industrija, prerađivačka industrija, građevinarstvo, IT, vojna industrija.  „Direktna kargo linija omoćiće lakši plasman roba na tržiste SAD“, rekao je on.

Pomoćnik ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoran Ilić  rekao je da je važno da se predstavnici privrede upoznaju sa načinima, potencijalima i mogućnostima za početak poslovanja na tržštu SAD. On je podsetio da su letovi ka SAD prekinuti pre 25 godina. „I Er Srbija i aerodrom su osposobljeni da obavljaju takve poslove i to u skladu sa međunarodnim propsiima“, zaključio je Ilić. 

Boško Rupić, regionalni menadžer Er Srbije, predstavio je kapacitete koji se odnose na predstojeće direktne letove na relaciji izmedu Srbije i Sjedinjenih Americkih Država, na liniji Beograd – Njujork. Rupić je kazao da će od 23. juna biti predviđeno pet letova nedeljno, te da je primjetan rast broja putnika i da se taj trend nastavlja i ove godine.

 Rukovodilac Er Srbija Kargo Veselin Đordević, rekao je da nema mjesta u svijetu gde ta aviokompanija ne može da isporuči robu i da je od 2013. za 107 procenata povećan obim prevoza robe, a 2,5 puta pošte. Osim prevoza robe i pošte, mogući su i specijalizovani kargo letovi, naveo je Đordević. On je kazao da će Erbas 330 imati kapacitet od četiri aviopalete, odnosno mogućnost prevoza 10-ak tona robe po letu.

Izvršni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Raša Ristivojević rekao je da je zahvaljujući Er Srbiji prošle godine zabiljeleženo povećanje broja putnika od 32 odsto, odnosno da je bilo skoro pet miliona putnika na beogradskom aerodromu. Takođe u prošloj godini, zabiljeleženo je povećanje kargo prometa od 33 odsto. On je naveo da svuda u svijetu, 10 odsto svih prihoda generiše aviosabraćaj i da je u tome budućnost.

Reklama

 

Izvor: Tanjug

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu