Connect with us

PRIVREDA

Avio-linija za lakši plasman roba i usluga na tržiste SAD

BEOGRAD – Uvođenje avionske linije „Er Srbije“ ka SAD, nakon 25 godina pauze, otvoriće velike mogućnosti za putnicki i kargo saobracaj i olakšati plasman srpske robe na američko tržište, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prezentaciji kapaciteta „Er Srbije“ i Aerodroma „Nikola Tesla“.

Objavljeno

 

Prvi direktan let „Er Srbije“ za Njujork planiran je za 23. jun, a predviđeno je pet letova nedeljno, rekli su predstavnici te aviokompanije.

Savjetnik predsjednika i generalni menadžer PKS Predrag Nikolić rekao je da se značaj uvođenja letova ka SAD ogleda kako kroz aspekt kargo prevoza, tako i putnika, odnosno poslovnih ljudi. On je naveo da su SAD na 15. mjestu najvećih izvoznih destinacija, a da ima dosta potencijala za proširenje trgovinske saradnje i investicije. Nikolić je naveo da sa SAD sada imamo takozvani „preferencijalni sistem trgovine“, koji omogućava bescarinski izvoz ili minimalne carine za neke srpske proizvode. On je rekao da postoji perspektiva i da se očekuje da bi u narednom periodu proizvodi poput organske hrane, mineralne vode, tekstila mogli lakše da nađu put ka tom tržištu uvođenjem kargo linije. Nikolić je kazao da je PKS načinila čitav set usluga koje mogu da olakšaju proces izvoza, a najviše potencijala ima poljoprivredno- prehrambeni sektor, metalska industrija, prerađivačka industrija, građevinarstvo, IT, vojna industrija.  „Direktna kargo linija omoćiće lakši plasman roba na tržiste SAD“, rekao je on.

Pomoćnik ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoran Ilić  rekao je da je važno da se predstavnici privrede upoznaju sa načinima, potencijalima i mogućnostima za početak poslovanja na tržštu SAD. On je podsetio da su letovi ka SAD prekinuti pre 25 godina. „I Er Srbija i aerodrom su osposobljeni da obavljaju takve poslove i to u skladu sa međunarodnim propsiima“, zaključio je Ilić. 

Boško Rupić, regionalni menadžer Er Srbije, predstavio je kapacitete koji se odnose na predstojeće direktne letove na relaciji izmedu Srbije i Sjedinjenih Americkih Država, na liniji Beograd – Njujork. Rupić je kazao da će od 23. juna biti predviđeno pet letova nedeljno, te da je primjetan rast broja putnika i da se taj trend nastavlja i ove godine.

 Rukovodilac Er Srbija Kargo Veselin Đordević, rekao je da nema mjesta u svijetu gde ta aviokompanija ne može da isporuči robu i da je od 2013. za 107 procenata povećan obim prevoza robe, a 2,5 puta pošte. Osim prevoza robe i pošte, mogući su i specijalizovani kargo letovi, naveo je Đordević. On je kazao da će Erbas 330 imati kapacitet od četiri aviopalete, odnosno mogućnost prevoza 10-ak tona robe po letu.

Izvršni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Raša Ristivojević rekao je da je zahvaljujući Er Srbiji prošle godine zabiljeleženo povećanje broja putnika od 32 odsto, odnosno da je bilo skoro pet miliona putnika na beogradskom aerodromu. Takođe u prošloj godini, zabiljeleženo je povećanje kargo prometa od 33 odsto. On je naveo da svuda u svijetu, 10 odsto svih prihoda generiše aviosabraćaj i da je u tome budućnost.

 

Izvor: Tanjug

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.