Connect with us

BIZLIFE

Drugi energetski samit u Neumu: Investitori neće čekati na BiH zauvijek

NEUM – Energetski sektor ima potencijala da udvostruči proizvodnju i otvori mnogo radnih mjesta, ali nedostaje konsenzus koji će progurati potrebne reforme. Istakao je to danas Piter Dafi, direktor Misije USAID-a u BiH, na dvodnevnom 2. energetskom samitu u Neumu, koji su organizovali USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Objavljeno

 


„Investitori neće čekati na BiH zauvijek. Sad je vrijeme da se usvoje zakoni i akcioni planovi“, dodao je Dafi. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da ih na samitu očekuje i ministarski sastanak, na kojem očekuje nastavak razgovora i aktivnosti kako bi BiH ispunila uslove u energetskom sektoru. Dodao je da je protekla godina bila uspješna, napravljen je pomak u nekim segmentima, ali je ostalo još mnogo posla pred nama. „Vjerujem da za neka od tih pitanja možemo naći zajednička rješenja. Uvjeren sam da možemo riješiti pitanje zakona o regulatoru, o pitanju gasa, odluci o kvalitetu goriva, akcioni plan o energetskoj efikasnosti. Želja nam je da s kolegama iz RS i FBiH dođemo do strateškog dokumenta koji bi nam napravio prolaz prema ključnim projektima“, rekao je Šarović. Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, istakao je da je dosta toga urađeno, ali u odnosu na zadano to nije za pohvalu i da od samita očekuje pozitivne promjene. Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, napomenuo je da je sektor energetike najvažniji u BiH i da se na njemu može temeljiti rast i razvoj. Dodao je da su Strategijom razvoja energetike predvidjeli investicije od 11,5 milijardi KM i dosad je uloženo više od tri milijarde KM. Na samitu je bilo govora o investicijama i preprekama za investiranje, te akcionim planovima za obnovljive izvore energije i energetskoj efikasnosti.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu