Edukacija i dodatno usavršavanje menadžera

0

Dragan Močević iz Centra za edukaciju „Pro eduka“, koji organizuje ovaj skup, rekao je novinarima da je najveći izazov poslovati na tržištu Republike Srpske, te kako pronaći stručan i kvalitetan kadar i kako se izboriti na tržištu s obzirom na brojne fiskalne i parafiskalne namete.

Močević je rekao da će na Poslovnom forumu biti govora o mega trendovima u poslovanju, organizacionoj kulturi i vođenju projekata, što je od velike važnosti za menadžere iz javnog i privatnog sektora Republike Srpske.
Brane Gruban predstavnik firme „Dijalogos“ iz Ljubljane smatra da je potrebno više samopouzdanja i odlučnosti na ovim prostorima jer bi to dovelo do bržih obrtaja u savremenom poslovanju.
„Mislim da prioritet u cijelom okruženju treba da bude promjena stila rukovođenja rada sa ljudima, jer su se stari stilovi rada sa ljudima potpuno kompromitovali“, istakao je Gruban.
Gruban je rekao da u Sloveniji postoji baza sa više od 52 slovenačke firme sa oko 16.000 zaposlenih, gdje je prosječna angažovanost radnika sa oko 22 odsto.
On je rekao da postoje procjene da slovenačka privreda gubi godišnje oko 400 miliona evra zbog niskog stepena pripremljenosti, angažovanosti i posvećenosti radnika da uradi svoj dio posla.
Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je novinarima da je poslovni forum dobra prilika za razmjenu iskustava i da doprinosi razvoju privrede i pomoći menadžerima u Republici Srpskoj.
„Posla i novca u svijetu ima, ali je samo pitanje koliko je ko spreman da kod nas rizikuje i uđe u neke poslove koji se tiču inostranstva, jer je domaće tržište suviše malo za dugoročni opstanak kompanija“, istakao je Trivić.
Komentarišući činjenicu da danas ističe važnost Opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj, Trivić je rekao da poslovna zajednica ne vidi u ovom problem, a da pojedinci u Savezu sindikata Republike Srpske i dalje vrše politizaciju ovog problema.
„Mi uopšte ne vidimo problem u ovoj situaciji, po nama je to i dalje politizacija problema i izazivanje sukoba na koje mi nećemo pristati. Poslovna zajednica će raditi kao do sada praviti dogovore sa svojim radnicima i sindikatima koji to žele“, istakao je Trivić.
On je rekao da politizaciju predstavlja priča o tome da sutra neće biti plata, te plašenje Vlade, poslodavaca i radnika.
Poslovni forum okupio je više od 200 učesnika, menadžera najvažnijih privatnih i javnih preduzeća, domaćih i međunarodnih privatnih kompanija, predstavnika zajedničkih institucija, republičkih i lokalnih nivoa vlasti i stručne javnosti.

 

Izvor: Srna