Connect with us

BIZLIFE

Edukacija i dodatno usavršavanje menadžera

U Banjaluci je počeo Drugi Poslovni forum menadžera Republike Srpske, čiji je cilj kontinuirana edukacija i dodatno usavršavanje menadžera imajući u vidu sve promjene koje nosi savremeno poslovanje. 

Objavljeno

 


Dragan Močević iz Centra za edukaciju „Pro eduka“, koji organizuje ovaj skup, rekao je novinarima da je najveći izazov poslovati na tržištu Republike Srpske, te kako pronaći stručan i kvalitetan kadar i kako se izboriti na tržištu s obzirom na brojne fiskalne i parafiskalne namete.

Močević je rekao da će na Poslovnom forumu biti govora o mega trendovima u poslovanju, organizacionoj kulturi i vođenju projekata, što je od velike važnosti za menadžere iz javnog i privatnog sektora Republike Srpske.
Brane Gruban predstavnik firme „Dijalogos“ iz Ljubljane smatra da je potrebno više samopouzdanja i odlučnosti na ovim prostorima jer bi to dovelo do bržih obrtaja u savremenom poslovanju.
„Mislim da prioritet u cijelom okruženju treba da bude promjena stila rukovođenja rada sa ljudima, jer su se stari stilovi rada sa ljudima potpuno kompromitovali“, istakao je Gruban.
Gruban je rekao da u Sloveniji postoji baza sa više od 52 slovenačke firme sa oko 16.000 zaposlenih, gdje je prosječna angažovanost radnika sa oko 22 odsto.
On je rekao da postoje procjene da slovenačka privreda gubi godišnje oko 400 miliona evra zbog niskog stepena pripremljenosti, angažovanosti i posvećenosti radnika da uradi svoj dio posla.
Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je novinarima da je poslovni forum dobra prilika za razmjenu iskustava i da doprinosi razvoju privrede i pomoći menadžerima u Republici Srpskoj.
„Posla i novca u svijetu ima, ali je samo pitanje koliko je ko spreman da kod nas rizikuje i uđe u neke poslove koji se tiču inostranstva, jer je domaće tržište suviše malo za dugoročni opstanak kompanija“, istakao je Trivić.
Komentarišući činjenicu da danas ističe važnost Opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj, Trivić je rekao da poslovna zajednica ne vidi u ovom problem, a da pojedinci u Savezu sindikata Republike Srpske i dalje vrše politizaciju ovog problema.
„Mi uopšte ne vidimo problem u ovoj situaciji, po nama je to i dalje politizacija problema i izazivanje sukoba na koje mi nećemo pristati. Poslovna zajednica će raditi kao do sada praviti dogovore sa svojim radnicima i sindikatima koji to žele“, istakao je Trivić.
On je rekao da politizaciju predstavlja priča o tome da sutra neće biti plata, te plašenje Vlade, poslodavaca i radnika.
Poslovni forum okupio je više od 200 učesnika, menadžera najvažnijih privatnih i javnih preduzeća, domaćih i međunarodnih privatnih kompanija, predstavnika zajedničkih institucija, republičkih i lokalnih nivoa vlasti i stručne javnosti.

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu