Connect with us

PRIVREDA

MMF očekuje raščišćavanje u bankarskom sektoru

Neizvjesno je da li se vlasti u Bosni i Hercegovini uspjeti dogovoriti sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) oko aranžmana vrijednog više od 500 miliona evra.

Objavljeno

 


 

Prema ranijim izjavama pojedinih predstavnika entitetskih vlada očekivanja su bila da bi se te, za budžete neophodne pare, mogle dobiti do polovine ove godine.

No, neprovođenje reformi, te problemi u bankarskom sektoru zakočile su taj proces. Pritom u javnosti isplivavaju i informacije da i EU vrši pritisak prema MMF-u da obustavi svaku vrstu kreditiranja dok bh. vlasti ne počnu ozbiljnije da rade na provođenju reformi iz Reformske agende.

U MMF-u nisu odustali od pregovora, čak u toj međunarodnoj instituciji tvrde da je proteklih nekoliko mjeseci ostvaren i napredak, te da je sada u toku faza o dogovaranju seta politika kojeg je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a, čija sjednica još nije zakazana, odobri program.

Šestog i sedmog aprila prvo sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, a onda sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović o mogućem aranžmanu razgovarao je i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Menno Snel.

Kakvi su rezultati razgovora, ostalo je nepoznato, mada se u javnosti najviše špekuliše zapravo o težini samih uslova koje je potrebno ispuniti da bi se dobili novci od MMF-a.

Reklama

MMF je indirektno potvrdio da se od vlasti u RS i FBiH traže snažne mjere za slabe banke u Bosni i Hercegovini. Time je indirektno potvrđena informacija koju smo objavili da MMF traži od Vlade RS gašenje Banke Srpske. Ona to pokušava izbjeći njenom reorganizacijom i pretvaranjem u finansijskog posrednika. Ne treba zaboraviti da je MMF i prije snažno kritikovao upliv državnog kapitala u bankarski sektor“, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Podrška budžetskoj potrošnji

Koliko je stvarno potreban aranžman možda najbolje o tome govore i same izjave entitetskih premijera koji su konačno javno počeli da priznaju da imaju probleme u budžetima.

U Republici Srpskoj kasne podsticaji, socijalna davanja, te razne druge budžetske isplate.

Sve češće se ide u prodaje trezorskih zapisa i obveznica sa skupljim kamatama bankama. U budžet tog bh. entiteta u toku 2016. trebalo bi iz kreditnih aranžmana nadomjestiti više od 250 miliona evra.

„Imamo određene poremećaje i imamo nešto što smo znali da će se desiti tako što smo ‘uvukli’ cijelu penzionersku populaciju i dali joj status budžetskog korisnika broj jedan kada govorimo o prioritetima. To jeste naš prioritet, penzioneri jesu naš prioritet i ja mislim da ćemo brzo imati uhodan sistem, sa ili bez MMF-a“, navela je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Reklama

I u intervjuu FTV-u (Federalna televizija) premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže da bi pare od MMF-a otišle direktno u podršku budžetskoj potrošnji.

„On je za budžetsku stabilnost i socijalnu stabilnost, da bismo mogli onda razvojne programe onda sa drugim institucijama, Svjetskom bankom ili privatnim bankama. Kompletno ovogodišnje zaduživanje budžeta Federacije BiH je 312 miliona maraka iz stranih izvora“, navodi Novalić, te dodaje:

„Imamo još 400 miliona iz trezorskih zapisa i obveznica koje Federacija vrti na domaćem tržištu. Ali, taj gep negativni je 312 miliona. MMF-ovih 312 miliona, vi ne znate gdje to ode. Jednostavno to zatvori taj gep koji mi ne dobijemo iz direktnih i indirektnih poreza.“

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Muris Čičić, ističe da je Republika Srpska za razliku od Federacije BiH iscrpila gotovo sve vidove dodatnog finansiranja, te da bi i lošije podnijela eventualno nepotpisivanje aranžmana sa MMF-om.

Čičić dodaje da je u trenutnoj finansijskoj situaciji MMF-ov aranžman najprihvatljivija solucija.

„On tjera domaće političare da prihvate barem neke elemente normalno finansijskog i drugog poslovanja u sektorima u BiH. Recimo u ovoj situaciji, jedino pravo rješenje je da se prihvati zajednički, jedinstven nadzor nad bankarskim sektorom u BiH. To bi odmah omogućilo da MMF potpiše kreditni aranžman što bi riješilo i problem budžeta“, navodi Muris Čičić, te ocjenjuje:

Reklama

„Ali, sad dolazimo do političkog pitanja, neće neko da imamo jedinstven nadzor nad bankarskim sektorom zato što to proglašava nacionalnim interesom, a, u stvari, radi se o vlasti i mogućnošću da ona utiče na te tokove na koje inače ne bi mogla uticati.“

I u MMF-u su, kaže Čičić, svjesni toga da sadašnji sistem nadzora nad bankarskim sektorom u Bosni i Hercegovini samo pogoduje kriminalizaciji, što je uostalom i pokazalo propadanje nekoliko banaka u kratkom vremenu.

Alternativni načini finansiranja

No, kako će se dalje odvijati cijela situacija i koji su to uslovi MMF-a moglo bi se znati već sljedeće sedmice. Barem tako je u saopštenju za RSE izjavila ministarka finansija Federacije BiH, Jelka Milićević.

U sljedećem tjednu imat ćemo pouzdanije informacije vezano za pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom a do tada sve su to neprovjerene informacije koje mogu zbuniti i pregovarače i javnost“, izjavila je Milićević.

Vlasti pokušavaju minuse riješiti i alternativnijim načinima finansiranja.

Reklama

Primjer je i propali dogovor Vlade RS sa jednim sumnjivim američkim fondom prema kojem je RS trebala dobiti kredit od 300 miliona dolara.

Nezvanično, vlada tog entiteta trenutno pregovara i sa jednim fondom iz Švajcarske. U Federaciji Bosne i Hercegovine su više okrenuti modelu unutrašnjeg zaduživanja.

Inicijative su i da se za pomoć entitetskim budžetima doznače sredstva dobiti Centralne banke BiH koja iznose nekoliko stotina evra.

„To se ne dira ni u kakvoj normalnoj državi. To su sredstva rezervi koja služi kao pričuva, odnosno pokriće za ono što se emituje u novcu. I vlade u prošlom mandatu su pokušavale da na bilo koji način te pare uzmu. Ja ne vjerujem ovim političarima. Ako njima damo na raspolaganje ta sredstva, ona će biti potrošena i onda će doći u pitanje aranžman valutnog odbora, u tom smislu i valutnog tečaja. Mada, kada bi se ona trošila na pametan način, od strane neke stabilne vlade, da se aktiviraju i da se zanavljaju, onda bi to bilo dobro rješenje“, Muris Čičić.

Ekonomisti ocjenjuju da neće tako lako doći do potpisivanja aranžmana sa MMF-om.

No, i ako ga bude vlasti svakako konačno moraju početi razmišljati o kresanju budžetskih troškova, jer nema tog kredita kojeg ne mogu u jednom zalogaju pojesti trenutni budžetski rashodi.

Reklama

{gallery}mmf-ocekujeubankarskomsektoru{/gallery}

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Novinar: Milorad Milojević

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu